Tužilaštvo KS: Svaki detalj Sejfovićevog bijega pomno je planiran

B. T.
Tužilaštvo KS: Svaki detalj Sejfovićevog bijega pomno je planiran
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Nakon duže pauze zbog pandemije koronavirusa, u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka  te drugima koji koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Podsjećamo, Sejfović je, osuđen na 14 godina zatvora zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, prilikom čega je ubijen biciklist, a u ovome slučaju sudi mu se zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Tužilaštvo se danasa tokom iznođenja završnih riječi osvrnulo na tok postupka. Podsjetili su da je ispitano 30 dvjedoka, da su predočeni nalazi vještaka i mataerijalni dokazi, a koji govore u prilog njihovoj tezi da je svaki detalj bijega bio pomno planiran. 

Kako su podcrtali, dokazi govore da se radi o grupi sa visokim stepenom organizacije koja je imala samo jedan cilj - Sejfovićev bijeg iz zatvora. 

"Iz svega proizilazi da je Sejfović organizirao rukovodio grupom, a da su ostali članovi postupali po njegovim uputama", tvrde iz Tužilaštva. 

Iz Tužilaštva KS su se osvrnuli su se i na argumente odbarne, kazavši da ona tokom postupka nisu iznijeli vjerodostojne dokaze te da su njihove "tvrdnje izrečene s ciljem izbjegavanja istine". 

Iz Tužilaštva su zatražili da optuženi budu osuđeni te napomenuli kako bi presuda Sejfoviću i njegovim pomagačima trebala biti i preventivne prirode, odnosno da se njom pošalje poruka ostalim koji eventualno razmišljaju o sličnom postupku. 

Podsjetimo, nekoliko pomagača Amela Sejfovića ranije su sklopili sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije