Turčin Mustafa Oncu optužen za prevaru: Budžet BiH oštetio za 247.000 KM

Radiosarajevo.ba
Turčin Mustafa Oncu optužen za prevaru: Budžet BiH oštetio za 247.000 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Optuženi Mustafa Oncu (1981.) državljanin Turske, tereti se za carinske prijevare prilikom uvoza većih količina robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

- Mustafa Oncu, rođenog 1981. godine, nastanjenog u Istanbulu, državljanina Turske.

„Optuženi se tereti da je u više navrata, tokom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inozemstvu poduzeća-pravne osobe 'SEFAA' d.o.o. Sarajevo, sa namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dadžbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dadžbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist.

„Optuženi se tereti da je počinio produljeno kazneno djelo carinske prijevare iz članka 216. Kaznenog zakona BiH. Navode optužnice za ukupno devet tačaka optuženja, tužilaštvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem šest svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM. Podignuta optužnica proslijeđena je Sudu BiH“, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije