FUCZ neće više tražiti tijelo Mulića u Miljacki, potraga se nastavlja u Bosni

S. H.
FUCZ neće više tražiti tijelo Mulića u Miljacki, potraga se nastavlja u Bosni
Nakon što je podignuta brana na rijeki Miljacki, detaljno je pregledano njeno korito u potrazi za tijelom Aldina Mulića koji je u rijeku upao u noći s 12. na 13. decembar.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite u ova dva dana su detaljno pregledali korito rijeke Miljacke u potrazi za tijelom Mulića.

"Brana je podizana i danas kada su pregledane četiri sumnjive lokacije - od RTV doma prema ASA autu dvije lokacije, ispod fabrike Zora, te kod Vize na Stupu", rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Na ovim lokacijama, kako je navela Kovač, voda je jučer bila duboka oko dva metra, stoga su danas čamcima prišli lokacijama, a zatim su ronioci ušli u vodu da ih pregledaju.

Kako Mulićevo tijelo danas nije pronađeno u koritu Miljacke, isključena je mogućnost da se njegovo tijelo nalazi u njoj.

"Nećemo tražiti kao prethodnih 14 dana, ulaziti svakodnevno čamcima u rijeku. Radit ćemo po dojavama", rekao nam je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak koji je naveo kako su danas imali dojavu o beživotnom tijelu u rijeci kod Zavidovića, ali se ispostavilo da je to zapravo lutka.

Podsjećamo, nakon što je jučer podignuta brana na rijeki Miljacki, detaljno je pregledano njeno korito u razmaku od nekih 11 kilometara do ušća u rijeku Bosnu u potrazi za tijelom Mulića koji je u rijeku upao u noći s 12. na 13. decembar.

Tri sata nakon što je podignuta brana na Bentbaši, brana je spuštena kako bi se ispraznila voda iz jezera, pa je potraga nastavljena, rekao nam je Fahrudin Solak.

Solak je jučer naglasio kako su se stekli uvjeti za podizanjem brane. Pripadnici FUCZ-a i ranije su razmatrali mogućnost dizanja brane, ali im vremenski uslovi i vodostaj Miljacke nisu pogodovali, stoga su odlučili da se to dogodi jučer kada je nivo rijeke svakako nizak, ali i prije narednih nepogodnih vremenskih uslova.

Potraga za tijelom Mulića trajala je 14 dana. U potrazi su bili angažirani timovi FUCZ-a, KUCZ-a, Općinskih službi civilne zaštite, profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljna vatrogasna društva, a za tijelom Mulića se tragalo i u rijeci Bosni, te rijeci Savi.

Očekivalo se da bi tijelo Mulića moglo isplivati na površinu, jer je struka napomenula da su ovo tzv. kritični dani kada bi utopljeniku mogla pući žuč, te bi tada tijelo moglo isplivati na površinu. U subotu je u Sarajevu sahranjen 24-godišnji Irhan Fočo, koji je dao život pokušavajući pomoći Aldinu Muliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije