Sefić kobne noći posjetio prijatelja, taksisti rekao da ga vozi na Kovačiće

Radiosarajevo.ba
Sefić kobne noći posjetio prijatelja, taksisti rekao da ga vozi na Kovačiće
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održan nastavak glavnog pretresa u slučaju Sanjin Sefić.

Uz Sanjina Sefića, optuženog za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Kao svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo danas su pred sudijom Igorom Todorovićem svjedočili Dino Čukle i Armin Alić, dugogodišnji Sefićevi prijatelji i poznanici.

Nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, Sefić je pozvao prijatelja Dinu Čukle koji je u tom trenutku bio kući s djevojkom. Pet minuta nakon poziva, Sefić je došao u njegovu kuću vidno pod stresom, svjedočio je Čukle, navodeći kako se ne može odmah sjetiti šta mu je Sanjin rekao osim da je "udario neke ljude". Čukle je naveo i kako Sefić nije mnogo pričao niti se dugo zadržao u njegovom stanu.

Vijest o nesreći Čukle je vidio u medijima, nakon čega je povezao da je Sefić bio dio te nesreće. Dodao je i kako je rekao Sefiću kako se treba predati, nakon čega mu je on rekao da će se predati sutra. 

Čukle se pred sudom navodno nije mogao sjetiti te noći kada ga je Sefić posjetio, stoga ga je tužiteljica Advija Hajdo Balta podsjetila da je u Tužilaštvu KS-a dao iskaz u kojem se navodi kako mu je Sefić rekao da je jedna osoba smrtno stradala u toj nesreći, zbog čega se on uplašio i pobjegao, kao i da će razmisliti tokom noći da se najvjerovatnije preda sutradan. On mu je i rekao kako ne može ostati kod njega u stanu.

Na pitanje odbrane, Čukle je ispričao kako mu je Sefić rekao da je cesta bila klizava te kobne noći kada se dogodila nesreća, kao i da je vidljivost bila slaba i da ništa nije vidio.

Svjedok Armin Alić koji inače radi u Sarajevo taxiju ispričao je kako ga je Sefić te noći zaustavio na Grbavici i ušao u njegov automobil tražeći da ga vozi na Kovačiće. Sefić je u taksiju sjeo naprijed.

Sefić je u taksi ušao vidno uzbuđen i od Alića je zatražio telefon te je u kratkom telefonskom pozivu samo rekao: "Sanjin je, otvori!"

Alić je ispričao kako Sefića poznaje cijeli život iz ulice u kojoj su živjeli, te kako je nakon vožnje otišao kod roditelja u tu ulicu gdje je vidio veliki broj policijskih automobila ispred Sefićeve kuće, po čemu je povezao o čemu je riječ.

Inače, svjedok Armin Alić dobrovoljno se predao policiji.

Vještak Omer Ćemalović je prema naredbi Tužilaštva KS-a trebao uraditi sudsko-psihijatarski nalaz i dati mišljenje o psihičkom zdravlju, sposobnostima i uračunljivosti Sanjina Sefića.

Ćemalović je svjedočio kako je pokušao uraditi psihijatarski intervju sa Sefićem, no kako je on najprije odbio biti pregledan, a kasnije nije želio razgovarati bez advokata.

Vještak je ustvrdio da Sefić nije ispoljavao znakove poremećaja, te da je sposoban učestvovati u sudskom postupku. O samom događaju Sefić nije govorio.

Na upit odbrane da li je vještak upoznat da Sefić koristi lijekove poput Leponexa itd, Ćemalović je rekao da nije, ali da je Sefića ispitivao i o tome, ali da mu on nije rekao da koristi neke lijekove. Kako je naveo, Sefić nije davao mnogo odgovora, ali je bio korektan.

Na narednom ročištu svjedočit će vještak medicinske struke Hamza Žujo, te svjedok Senad Zučić. Nastavak glavnog pretresa se nastavlja 5. oktobra.

Podsjećamo, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, golfom 6  krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga, kako se u optužnici navodi, prevezli do Graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo – pomoć počintelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Istovremeno, Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu i, nakon provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije