Vještak na suđenju Rastoderu: Vozilo bilo ispravno u trenutku nesreće

N. K.
Vještak na suđenju Rastoderu: Vozilo bilo ispravno u trenutku nesreće
Arhiv / Sa suđenja Semiru Rastoderu

Na obnovljenom suđenju Semiru Rastoderu, kojem je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo presudu kojom je bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja udesa u Nedžarićima u kojem je poginula Hava Dovadžija, danas su svjedočili sudski vještaci dr. Nermin Sarajlić, Zlatan Ćučić i Amir Huković.

Današnjem suđenju nije prisustvovao Amar Dovadžija, suprug ubijene Have.

Semiru Rastoderu će se ponovo suditi za smrt Have Dovadžije

Semiru Rastoderu ponovo će se suditi za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala Hava Dovadžija. Semiru Rastoderu ukinuta presuda, oglasio se suprug ubijene Have Dovadžije Suđenje će ponovo započeti danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH sredinom marta ukinuo presudu kojom je Rastoder u oktobru 2015.

Svoj nalaz i mišljenje pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Ružić Jasenko, prvi je iznio vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić, koji je radio obdukciju tijela preminule Have Dovadžija.

On je konstatovao da je smrt nastupila nasilnim putem usljed više teških tjelesnih povreda koje je zadobila nakon što ju je vozilo udarilo.

Semiru Rastoderu ukinuta presuda, oglasio se suprug ubijene Have Dovadžije

Vrhovni sud Federacije BiH sredinom marta ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija.


Sudski vještak mašinske struke Zlatan Ćučić je prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo trebao ustanoviti elemente tehničke ispravnosti vozila koje je učestvovalo u ovoj nesreći.

"Pneumatici na vozilu su bili u potpunosti ispravni. Također, vozač je imao mogućnost da vidi prepreke na putu. Odgovorno mogu ustvrditi da tehnička ispravnost vozila nije uticala na ovu saobraćajnu nesreću", kazao je danas vještak Ćučić.

Kako je rekao, do kontakta između tijela preminule i samog vozila došlo je na prednjem lijevom dijelu vozila.

Na pitanje odbrane da li je prilikom uviđajnih radnji imao pisanu naredbu Tužilaštva KS, vještaj Ćučić je kazao da je došao na poziv istražitelja MUP-a KS tokom uviđaja, a po usmenoj naredbi tada dežurne tužiteljice.

Podsjetimo, nesreća u kojoj je nastradala Hava Dovadžija dogodila se prije pet godina, 1. aprila 2014. godine, kada je Semir Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i, prema navodima iz optužnice, vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, "golfom 6" udario i na mjestu usmrtio Havu.

Osudio ga je Kantonalni sud u Sarajevu, a izrečena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilima na tri godine.

Porodica poginule majke u suzama je dočekala sudsku presudu.

Suđenje Rastoderu trajalo je šest mjeseci, a u jednom od posljednjih iskaza na sudu, Rastoder je kazao:

Još samo jednom da kažem da mi je žao, tako je moralo da bude“.

Prije suđenja, Rastoder nijedan dan nije proveo u pritvoru. Neposredno nakon nesreće kratko je zadržan u policiji, nakon čega je pušten na slobodu. 

To je izazvalo pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti.

Nakon što mu je izrečena zatvorska kazna, slobodno se išetao iz sudnice. Tužilaštvo Kantona Sarajevo se bunilo protiv toga, ali bez konkretnih rezultata.

Vrhovni sud Federacije BiH sredinom marta ove godine ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije