Sud oslobodio Živka Budimira, Tužilaštvo najavilo žalbu

Radiosarajevo.ba
Sud oslobodio Živka Budimira, Tužilaštvo najavilo žalbu
Foto: Fena / Živko Budimir

Općinski sud Sarajevo danas je oslobodio Živka Budimira, bivšeg predsjednika FBiH, kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu teretilo za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi.

"Nakon što dobijemo pisani otpravak presude, uložit ćemo žalbu na oslobađajuću presudu Budimiru", potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Podsjećamo, Budimir se teretio da je kao predsjednik Federacije BiH samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među njima i osoba iz političkog života te iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Živko Budimir uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti.

Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH je u međuvremenu predložio produženje pritvora za još dva mjeseca.

Predmet je kasnije prebačen na kantonalni nivo. Suđenje u ovom predmetu trajalo je skoro četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije