Sud 3 dana odlučuje: Nema potjernica za Lejlu Fazlagić i Zorana Lončara

E. H.
Sud 3 dana odlučuje: Nema potjernica za Lejlu Fazlagić i Zorana Lončara
Velika policijska akcija Pravda i danas se provodi, prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali ovog puta bez hapšenja i pretresa, kako je to bio slučaj u prethodnim danima od petka do danas.

Tokom dana Tužilaštvo KS-a radilo je na rješenju pojedinačnih slučajeva uhapšenih u ovoj akciji, kako bi svaka uhapšena osoba dobila određenu privremenu kaznu dok se nastavlja postupanje u ovom predmetu.

"Tužilaštvo je zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora za Amirelu Lončar i Hamdu Spahića, a ročište u vezi s tim pritvorima je danas u 14 sati. Izet Musić se još uvijek nalazi u našoj nadležnosti, dok će Mirsad Delimustafić biti predat u nadležnost Tužilaštva u toku dana", izjavila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a, za Radiosarajevo.ba

Kako smo saznali, pritvor za navedene osobe zatražen je zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, prikrivanje dokaza i ponavljanje krivičnog djela.

Podsjećamo, velika policijska akcija kodnog naziva Pravda provodi se još od petka, od ranih jutarnjih sati, kada je počela serija hapšenja i pretresa, a jedni od uhapšenih u ovoj akciji bili su Alija Delimustafić, bivši ministar za unutrašnje poslove RBiH, te Jusuf Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića.

Osim njih dvojice, od petka do danas uhapšeno je 16 osoba, te je za pet njih već određen jednomjesečni pritvor, dok će se osam osoba suočiti s privremenim mjerama zabrane. 

Postupak privođenja svih optuženih u nadležnost Tužilaštva KS-a još nije završen, te se još uvijek čeka odluka Kantonalnog suda u Sarajevu o nalogu za izručenje i pritvor Lejle Fazlagić i Zorana Lončara, a kako je za Radiosarajevo.ba istaknula Bavčić, već tri dana Tužilaštvo čega na tu odluku suda.

Sve ove osobe dovode se u vezu s krivičnim djelima - organizirana kriminalna grupa u vezi s krivičnim djelima - zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od suca, pranje novca i prevara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije