SIPA prijavila Tužilaštvu BiH pet osoba: Oprali oko 1.100.000 KM

Radiosarajevo.ba
SIPA prijavila Tužilaštvu BiH pet osoba: Oprali oko 1.100.000 KM
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zgrada SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za pet osoba, kao i protiv jednog pravnog lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela koja su povezana sa pranjem novca.

Naime, prijavljene osobe su u periodu od 2014. do 2018. godine postupajući kao pripadnici kriminalnog udruženja oštetili jednu osiguravajuću kuću na području RS-a za iznos od preko jednog milion KM, kao i Budžet RS-a za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje poreske osnovice za obračun poreza na dobit, čime su osiguravajuću kuću doveli u rizik nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosto ugroženosti akumuliranih sredstava za pokriće tekućih rezervi.

Ova krivična djela su prikrili preinačavanjem pravih isprava odnosno falsifikovanjem dokumenata o sudskoj registraciji za određeni broj pravnih lica, a koja stvarno nisu postojala, i transakcijama kroz račune više banaka na području Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije