Privedena četiri učenika zbog lažnih dojava o bombama, uzimali 100 KM

N. K.
Privedena četiri učenika zbog lažnih dojava o bombama, uzimali 100 KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija - MUP KS
Pripadnici MUP-a KS-a priveli su četiri maloljetne osobe zbog sumnje da su u proteklom periodu lažno dojavljivali da su u sarajevskim srednjim školama postavljene bombe.

Ova informacija je potvrđena za Radiosarajevo.ba u MUP-u kS-a. Za 11 dana je prijavljeno ukupno deset prijava.

Naime, dana 13. februara policijski službenici III PU su identifikovali i ispitali u svojstvu osumnjičenog R.E., rođen1982.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog poistojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 347. KZ F BiH (Lažno prijavljivanje). Isti je dana 12.02.2018.godine poslao e-mail na adresu Ambasade Kraljevine Holandije da se u objektu nalazi eksplozivna naprava. U toku kriminalističke obrade, od R.E. je privremeno oduzet mobilni telefon sa kojeg je poslao e-mail.

Policijski službenici II PU su identifikovali osobu koja je dana 08. februara 2018.godine izvršila dojavu da je u prostorijama Srednje škole Druga gimnazija, ulica Sutjeska broj 1, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba, a radi se o mldb. V.B., rođen 2001.godine, nastanjen u Sarajevu. Isti će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ FBiH (Ugrožavanje sigurnosti),

Policijski službenici II PU su identifikovali osobu koja je dana 19. marta 2018.godine izvršila dojavu da je u prostorijama Srednje Zubotehničke škole, ulica Čekaluša broj 84, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba, a radi se o mldb. S.N., rođen 2002.godine, nastanjen u Sarajevu. Isti je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti),

Dana 20. marta 2018.godine, policijski službenici II PU lišili su slobode M.A., rođen 1995.godine u Tuzli, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti). Isti je navedenog dana oko 10,55 sati, obavijestio MUP Kantona Sarajevo, na broj 122, da je u prostorijama Srednje škole Prva gimnazija, postavljena eksplozivna naprava. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a M.A. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Protiv navedenih lica će biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Učenici su nakon davanja iskaza u policiji, pušteni na slobodu

Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko đaka je jednom od privedenih maloljetnika dala 100 KM i mobitel da nazove policiju i kaže da je postavljena bomba kako bi izbjegli test znanja u školi. 

Podsjećamo, u posljednjih mjesec dana pripadnici MUP-a KS-a više puta su izlazili na teren zbog lažnih dojava o bombi u nekoliko sarajevskih srednjih škola.

Nekoliko dana zaredom policiji je dojavljeno da se u školama nalazi eksplozivna naprava, nakon čega su evakuirane Srednja mašinska tehnička škola, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, Gimnazija Obala, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, Druga, Prva i Peta gimnazija, ali i zgrada Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu drugi put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije