Pušten na slobodu državljanin Hrvatske koji je oštetio skulpturu "oca Rame"

S. H.
Pušten na slobodu državljanin Hrvatske koji je oštetio skulpturu "oca Rame"
Skulptura "oca Rame" u sarajevskom Velikom parku, koja je djelo Mensuda Keče, u subotu se našla na meti vandala.

Ovu skulpturu, vjerni prikaz Srebreničanina Rame, kojeg su srpski vojnici u julu 1995. godine nagovorili da sina dozove u smrt, oštetio je 23-godišnji državljanin Hrvatske K. L., koji je vrlo brzo uhapšen zbog tog djela.

K. L. je zatim ispitan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo gdje je postupajuća tužiteljica utvrdila da nije riječ o vandalizmu, te da je K. L. nenamjerno oštetio skulpturu u Velikom parku namjeravajući da se kraj nje fotografira, pa je tom prilikom i slučajno oštetio.

Njegove izjave potvrdili su i svjedoci tog incidenta.

Nakon što je ispitan u Tužilaštvu KS-a, K. L. je pušten na slobodu, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

U Tužilaštvu KS ispitan je i umjetnik koji je izradio skulpturu "oca Rame" Mensud Kećo.

Prema nezvaničnim informacijama, porodica K. L. je izmirila štetu Mensudu Keći za skulpturu koja je još prošle godine postavljena u Velikom parku u Sarajevu.

Ramo i Nermin Osmanović ubijeni su, i njihove su kosti pronađene. Skelet Nermina pronađen je u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramin na suprotnom kraju - u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Ramin starijin sin ubijen je 6. jula.

Obojica su sahranjena u Potočarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije