Prve fotografije učenika iz BiH nakon nesreće i izlaska iz bolnice u Italiji

A. S.
Prve fotografije učenika iz BiH nakon nesreće i izlaska iz bolnice u Italiji
Foto: Radiosarajevo.ba / Učenici Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" u Brescii

Učenici Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža", koji su jučer povrijeđeni u saobraćajnoj nesreći koja se desila, kod Brescie u Italiji, danas se vraćaju kući u Bosnu i Hercegovinu. 

Podsjetimo, u nesreć koja se jučer dogodila na autoputu A21 u mjestu Manerbio kod Brescie, smrtno je stradao suvozač autobusa Ivan Ćelan (52) iz Kiseljaka, dok su povrijeđeni 21 učenik i profesorica ove škole.

Video s mjesta nesreće u kojoj je učestvovao autobus s učenicima iz BiH

Novi detalji nesreće bh. učenika u Italiji: Jedna bitna činjenica buni policiju

Italija: Težak udes autobusa u kojem su bili učenici iz BiH

Jasna Martinčević, vršiteljica dužnosti generalnog konzula Konzulata Bosne i Hercegovine u Milanu, za Radiosarajevo.ba je potvrdila da su učenici nakon nesreće produžili prema Padovi, gdje su imali osiguran smještaj. 

"Zahvaljujući brzom reagiranju stanovništva, lokalnih vlasti Comune di Montirone, Don Tinu, Polizia stradale Brescia, volonterima Montirone... naša djeca s nastavnicima su toplo i srdačno prihvaćeni nakon saobraćajne nesreće, koja se dogodila jučer. Pružena im je nesebična pomoć, pažnja, zbrinjavanje i poslije ispraćaj, kao da se radilo o njihovoj djeci", kazala je Martinčević za naš portal, koja nam je poslala i nekoliko fotografija s mjesta događaja, odmah po izlasku povrijeđenih iz bolnice.

Na fotografijama su mogu vidjeti povrijeđeni učenici, ali i nesebična pomoć građana Brescie, kao i Civilne zaštite, medicinara, policije...  

"Iz Hrvatske, odnosno Zagreba, odmah je stigao drugi autobus, koji je učenike ove škole prebacio prema Padovi. Vozač autobusa je otišao kući. On je bio baš pogođen tragedijom i tražio je da ga se odmah prebaci", dodala je  Martinčević.

Italijanski mediji su objavili da postoji jedan svjedok nesreće. Nezvanično, vozač kamiona dao se u bijeg, nakon što se dogodila nesreća. 

"Kamere su snimile cijeli incident i to će se pratiti tokom istrage", pišu mediji. 

Vjeruje se i da vozač autobusa, koji je provozio naše učenike sa ekskurzije u Španiji,  ne bi bio pušten izvan granica Italije da policija sumnja da je on izazvao kobnu nesreću u kojoj je nastradao jedan državljanin BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije