Preokret u istrazi: Lana Bijedić izvršila samoubistvo?!

Radiosarajevo.ba
Preokret u istrazi: Lana Bijedić izvršila samoubistvo?!
Facebook / Lana Bijedić

Tužitaštvo i vrh policije MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona su, već sredinom novembra 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof. dr. Johna Clarka bili argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubistvo.

Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini, piše portal Ljubuski.info.

Sastanak u MUP-u vezano za predmet Lane Bijedić

Na sastanku, koji je protekle sedmice održan u prostorijama MUP-a ZHK, na temu prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, učestovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić Darija Herceg.

Komesar Milan Galić, kao domaćin, je također trebao prisustvovati sastanku ali je imao ozbiljnijeg posla, piše ovaj portal.

Na tom sastanku, između ostalog je bitno naglasiti, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Tužitelj i komesar odavno znali kako se radi o samoubistvu

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u novembru 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof.dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.

Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 izvješča o autopsiji tijela i dijelova tijela), a učestvovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 izvještaja o autopsiji tijela i dijelova tijela).

John Clark - undefined

Printscreen: John Clark

Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stepena i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije