Doboj / Predložen pritvor za Mustafu Hasanbašića

13. 03. 2018. u 22:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Tužilaštvo RS zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za Mustafu Hasanbašića iz Tešnja koji je 9. marta pucao na patrolu policije u Miljkovcu kod Doboja.

 

Na teret mu se stavljaju četiri krivična djela, i to pokušaj ubistva, krivično djelo prinude, nedozvoljeno posjedovanje oružja te neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, jer je prilikom pucnjave kod sebe imao 200 grama spida. Drogu je tokom bijega odbacio, ali je policija pronašla i zaplijenila.

Tužilaštvo je predložio da se osumnjičenom Hasanbašiću odredi jednomjesečni pritvor. Pritvor je zatražen iz svih zakonskih razloga, odnosno zbog opasnosti od bijega, bojazni da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti”, rekla je Dragica Tojagić, rukovodilac općih i administrativnih poslova Republičkog tužilaštva.

Hasanbašić je uhapšen u subotu u Jablanici kod Maglaja nakon dramatične 24-satne policijske potjere u kojoj su korišteni helikopter i oklopno vozilo.

Na teret mu se stavlja da je, zajedno s Benjaminom Ćosovićem, 9. marta napao patrolu policije koja je pokušala da ih zaustavi u Miljkovcu jer su se nalazili na potjernici. Kada se zaustavio, Hasanbašić je iz pištolja zapucao prema policajcima, ispalivši čitav okvir municije. Oni su uzvratili paljbu, ali u toj razmjeni vatre, srećom, niko nije pogođen.

Međutim, nakon što su i policajci ispraznili okvire, Hasanbašić i Ćosović su fizički nasrnuli na njih, pri čemu je jedan policajac povrijeđen teško, a drugi lakše. Patrola je uspjela savladati i uhapsiti Ćosovića, koji je, također, povrijeđen, dok je Hasanbašić umakao.

Tokom bijega on je pod prijetnjom pištoljem oteo automobil od jednog taksiste i odvezao se prema Ozrenu. Vozilo je pronađeno, a satima kasnije bjegunca je locirala i uhapsila Specijalna policija MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i predala ga u nadležnost MUP-a RS.

Kao i u policiji, Mustafa Hasanbašić se i pred tužiocem branio šutnjom, ne želeći odgovoriti ni na jedno postavljeno pitanje. Njegova advokatica Azijada Mujkić nije željela komentirati ovaj slučaj niti iznositi detalje odbrane svog klijenta.

“Ne mogu vam dati nikakvu informaciju”, kratko je poručila Mujkić.

NEMA KOMENTARA