Predala se žena za kojom je raspisana potjernica kada i za Davorom Dragičevićem

Radiosarajevo.ba
Predala se žena za kojom je raspisana potjernica kada i za Davorom Dragičevićem
PrtScr / Predala se Stela Milanović

Stela Milanović (1964.), Banjalučanka, za kojom je u decembru prošle godine raspisana potjernica predala se danas u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u pratnji advokata.

Potjernica za Milanović raspisana je 31. decembra prošle godine, istovremeno kada i za Davorom Dragičevićem i još nekoliko osoba, članova grupe Pravda za Davida.

Bio je to dan nakon što je policija u Banjoj Luci zaustavila svakodnevne proteste ove grupe i u noći kada se u ovom gradu trebao održati prednovogodišnji koncert. Iz tamošnje policije okrivili su grupu Pravda za Davida za kršenje javnog reda i mira i remećenje situacije u Banjoj Luci, dok su iz grupe demantirali tvrdnje policije.

Te noći je priveden veliki broj članova grupe Pravda za Davida, dok su mnogi pobjegli, među njima je bio i otac Davida Dragičevića, Davor, koji je i danas u bjekstvu - napustio je Bosnu i Hercegovinu i živi u Austriji. Potjernice su jutro poslije raspisane za Davora Dragičevića, Stelu Milanović, Aleksandra Gluvić (koji  se istog dana predao), Stefana Blagića te Njegoša Tomića.

Stela Milanović, kako se doznaje, krila se sedam mjeseci u stanu u Banjoj Luci i tvrdi da su cjelokupna optužnica i proces montirani.

Danas se, uplakana i vidno narušenog fizičkog i psihičkog zdravstvenog stanja, te u pratnji advokata predala u MUP, gdje je na ispitivanju.

Grupa Pravda za Davida protestima traži rješenje slučaja ubistva mladića Davida Dragičevića. Podsjetimo, David, 21-godišnjak iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna". Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida". Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije