Pravnik iz Mostara u Hrvatskoj ukrao mobitele vrijedne 5 hiljada maraka

Radiosarajevo.ba
Pravnik iz Mostara u Hrvatskoj ukrao mobitele vrijedne 5 hiljada maraka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Na uslovnu kaznu zatvora osuđen je 36-godišnji diplomirani pravnik iz Mostara jer je u Splitu izvarao telekomunikacijskog operatera za 19.500 kuna (5.100 KM) uz pomoć ukradenog pasoša.

U međuvremenu je završio na liječenju u crnogorskom Reto centru u Danilovgradu, piše Slobodna Dalmacija.

U februaru ove godine se u trgovačkom centru City Centar One u poslovnici operatera raspitivao o uslovima za sklapanje ugovora za preplatu uz kupnju mobitela. Zatim je dao djelatnici pasoš kojeg je uzeo jednome od poznanika i sklopio ugovor uz koji je kupio mobitel Samsung Galaxy S9 vrijedan 6.500 kuna (1700 KM). Ništa ne sumnjajući djelatnica mu je dala mobilni aparat.

Dva dana kasnije je u drugi centar otišao u poslovnicu istog operatera i ponovno s tuđom putovnicom sklopio ugovor, ali ovaj put na dvije pretplate i za dva mobitela. Uzeo je iste mobilne aparate kao i prvi put te je tako oštetio operatera za još 13.000 kuna (3400 KM).

Mobitele je prodao preko oglasnika za 3.000 kuna (800 KM) svaki.

Pravnika su snimile nadzorne kamere te je uhapšen odmah nakon mjesec dana i priveden u Prvu policijsku postaju u Splitu. Optužen je za kazneno djelo prevare i zlouporabu osobne isprave te je osuđen na temelju kaznenog naloga.

Na Općinskom sudu u Splitu izrečena mu je uslovna kazna zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Osim toga mora vratiti 19500 kuna i platiti 1000 kuna (260 KM) sudskih troškova.

S adrese u Mostaru je odselio u Reto centar u Crnoj Gori te mu se svi sudski papiri šalju na adresu Selo jastreb bb u Danilovgradu. Navedeni Reto centar je, kako stoji na njihovim stranicama, Kršćanski centar za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti o drogama, alkoholu, tabletama i sl. te je potpuno besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije