Poznato kada je dženaza Nihadu Džini, mladom sportisti i bivšem prvaku BiH

Radiosarajevo.ba
Poznato kada je dženaza Nihadu Džini, mladom sportisti i bivšem prvaku BiH
Facebook / Smrtovnica Nihada Džine

Dženaza Nihadu Džini, bivšem prvaku i rekorderu Bosne i Hercegovine u disciplini malokalibarskog pištolja, biti će održana u petak 17. maja u 14:00 sati u Pertačkoj džamiji u Visokom, nakon čega će biti ukopan u Gradskom groblju Visoko.

Smrtovnica Nihada Džine - undefined

Smrtovnica Nihada Džine

Podsjećamo, u Visokom je jučer u popodnevnim satima nakon iznenandne i kratke bolesti preminuo Nihad Džino.

Kao 14-godišnji dječak, Nihad je prvi put došao u SK Visoko 2007. godine sa željom da trenira gađanje vazdušnom puškom. Nakon prvih par mjeseci treninga, svima je u klubu postalo jasno da je riječ o izvanrednom streljačkom talentu, ali ne u disciplini "zračna puška" nego u disciplini "zračni pištolj".

"Već naredne godine postaje ekipni juniorski prvak Bosne i Hercegovine u ovoj disciplini i narednih pet godina, sve do 2012. godine, ovu titulu kontiunirano osvaja sa juniorskom ekipom SK Visoko.

U novembru 2009. godine Nihad odlazi na svoje prvo međunarodno tamičenje u Maribor, Slovenija. Na turniru „MEMORIJAL BRUNA SKODIČA I POKAL POHORJA 2009.“, na kojem su nastupili strijelci iz 8 zemalja (Slovenija, Njemačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Mađarska, Srbija i Moldavija).

Na ovom turniru Nihad je dokazao svoj nesvakidašnji talent.

U disciplini Juniori „zračni pištolj – 10 metara”) osvojio je zlatnu medalju i postigao novi juniorski rekord BiH sa rezultatom 551 krug. Također, u Finalu ovog turnira je postigao Finalni juniorski rekord BiH sa 647.6 krugova!

Na državnom prvenstvu BiH u Tesliću u gađanju malokalibarskim pištoljem 2015. godine, Nihad Džino obara Državnik rekord BiH sa rezultatom od 537 krugova i postaje seniorski prvak BiH "MK-pištoljem - 50 metara" u Tesliću 2015.godine.


Ubrzo nakon ovog prvenstva, u julu 2015. godine, Nihad je nastupio na turniru "Grand Prix Novi Sad". U konkurenciji strijelaca iz 10 zemalja Evrope je ponovo oborio Državni rekord BiH u disciplini "malokalibarski pištolj - 50 metara" sa rezultatom 540 krugova. Sa tim rezultatom ulazi u finale turnira kao najmlađi senior i osvaja 7. mjesto.

Na ovom turniru je uspio prestići, između ostalih, reprezentativca Srbije Andriju Zlatića, pobjednika brojnih svjetskih prvenstava i svjetskih kupova, koji je samo dvije godine ranije proglašen najboljim pištoljašem na svijetu.

Iza sebe, po rezultatu je ostavio i Željka Posaveca, šampiona iz Hrvatske te Nikolaya Koleva, reprezentativca Bugarske i druge istaknute strijelce.

Kao član Reprezentacije Streljačkog saveza BiH je učestvovao na Evropskom prvenstvu u Mariboru 2016. godine, a nakon toga i na brojnim međunarodnim takmičenjima i turnirima.

Kao član Streljačkog kluba Visoko, svake godine je osvajao medalje na državnim prvenstvima i Premijer ligi BiH u periodu od 2014. do 2018. godine.

Osim što je bio veliki talent za streljaštvo, Nihad Džino je paralelno bio uspješan student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i vrstan IT stručnjak.
Bio je blag prema kolegama i prijateljima, uvijek smiren sa blagim osmijehom na licu", saopćeno je iz SK Visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije