Potraga za mladićima u Miljacki traje osam sati, proširena čak do Visokog

E. H.
Potraga za mladićima u Miljacki traje osam sati, proširena čak do Visokog
Velika potraga za mladićima koji su tokom kasnih sati, u noći između utorka i srijedu, upali u rijeku Miljacku traje već osam sati, ali još uvijek nema nikakvih rezultata koji bi ukazali na pronalazak tijela.

Predvođeni timovima Federalne uprave Civilne zaštite, brojne spasilačke ekipe i službe iz cijele BiH pretražuju korito rijeke Miljacke u Sarajevu, posebno u naselju Dolac-Malta, gdje su mladići upali u nabujalu rijeku.

"Trenutno timovi FUCZ-a, Gorske službe spašavanja i vatrogasaca na terenu tragaju za mladićima, a u pomoć su im stigli i mnogi članovi Civilne zaštite iz cijelog kantona, koji vizuelno pretražuju rijeku i obalu. Samu rijeku Miljacku pretražujemo na nekoliko lokacija, a u potragu su uključeni i brojni drugi spasilački timovi širom BiH. Trenutno rafting čamcima pretražujemo lokaciju blizu mjesta gdje su mladići pali u vodu, pretražujemo slapove i takozvane rolne na Miljacki, te pretraga još uvijek traje. Na terenu se nalazi više od 100 ljudi, a taj broj konstantno raste i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli mladiće", kazala je za Radiosarajevo.ba Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite.

Govoreći o nastavku akcije tokom dana, Kovač je istaknula kako je moguće da spasioci za tijelima nastave potragu i tokom noći, ali sve u zavisnosti od sigurnosti samih spasilaca.

"Pretraga će vjerovatno u velikom dijelu biti obustavljena tokom noći, no postoji mogućnost da bude nastavljena i tokom noći u dijelu rijeke koji je osvijetljen. Ipak, to sve zavisi od timova za traganje i stručnih ljudi koji će procijeniti situaciju i dati svoj sud o tome da li je potraga noću sigurna", zaključila je Kovač.

Iz Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo ističu kako njihovi timovi na različitim lokacijama intenzivno tragaju za nestalim mladićima, te da je potraga proširena daleko od mjesta gdje je prijavljen pad u rijeku.

"Naši timovi tragaju od samog početka dana i mi pretražujemo sve dijelove Miljacke za koje postoji sumnja da bi mogli kriti neke tragove o nestanku ovih mladića. U potragu smo uključili i naše kolege iz Visokog, tamošnji tim Gorske službe spašavanja, koji pretražuju rijeku Bosnu, ali i ušće rijeke Miljacke u Bosnu kako bismo bili sigurni da tijela nisu slučajno tamo odplutala", istaknuo je Edin Zametica, predstavnik GSS stanice Sarajevo.

Podsjećamo, velika akcija traje od ranih jutarnjih sati nakon što je sinoć oko 2.30 sati prijavljen pad dvojice muškaraca u rijeku Miljacku.

Kako se u nezvaničnim informacijama navodi, jednom od nestalih muškaraca je pozlilo i on je pao u rijeku, nakon čega je drugi muškarac skočio za njim u rijeku kako bi ga spasio. Poslije ovog događaja obojici od njih se gubi svaki trag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije