Ponovo se diže brana: Za tijelom Mulića tragat će se na četiri sumnjive lokacije

S. H.
Ponovo se diže brana: Za tijelom Mulića tragat će se na četiri sumnjive lokacije
I danas će biti podignuta brana na Miljacki kako bi se nastavila potraga za tijelom Aldina Mulića.

"Brana se podiže. Čekat ćemo da se voda povuče i krenuti u potragu na preostale četiri sumnjive lokacije - od RTV doma prema ASA autu dvije lokacije, ispod fabrike Zora, te kod Vize na Stupu", rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Na ovim lokacijama, kako je navela Kovač, voda je jučer bila duboka oko dva metra, stoga će danas čamcima prići lokacijama, a zatim će ronioci ući u vodu da ih pregledaju.

Podsjećamo, nakon što je jučer podignuta brana na rijeki Miljacki, detaljno je pregledano njeno korito u razmaku od nekih 11 kilometara do ušća u rijeku Bosnu u potrazi za tijelom Mulića koji je u rijeku upao u noći sa 12. na 13. decembar.

Tri sata nakon što je podignuta brana na Bentbaši, brana je spuštena kako bi se ispraznila voda iz jezera, pa je potraga nastavljena, rekao nam je Fahrudin Solak.

Solak je jučer naglasio kako su se stekli uslovi za podizanjem brane. Ukoliko danas ne pronađu Mulićevo tijelo u koritu Miljacke, isključit će mogućnost da se njegovo tijelo nalazi u njoj, stoga će se potraga dalje fokusirati na rijeku Bosnu.

Pripadnici FUCZ-a i ranije su razmatrali mogućnost dizanja brane, ali im vremenski uslovi i vodostaj Miljacke nisu pogodovali, stoga su odlučili da se to dogodi jučer kada je nivo rijeke svakako nizak, ali i prije narednih nepogodnih vremenskih uslova.

Potraga za tijelom Mulića bit će nastavljena i u rijeci Bosni, najvjerovatnije do Doboja, kao i prethodnih dana, a i danas će biti pretraživana rijeka Sava. U potrazi su i danas bili angažirani timovi FUCZ-a, KUCZ-a, Općinskih službi civilne zaštite, profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljna vatrogasna društva. 

"Do sada akcija pretrage nije dala rezultata ali se nastavlja sve dok se tijelo nastradale osobe ne pronađe", naveli su iz FUCZ-a ističući kako je struka napomenula da su naročito ovo tzv. kritični dani kada bi tijelo Mulića moglo isplivati na površinu.

Potragu je važno nastaviti dok se vremenski uslovi nisu i pogoršali.

U subotu je u Sarajevu sahranjen 24-godišnji Irhan Fočo, koji je dao život pokušavajući pomoći Aldinu Muliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije