Policijska akcija "Tebra": Kako je razotkrivena balkanska ruta za krijumčarenje droge

Radiosarajevo.ba
Policijska akcija "Tebra": Kako je razotkrivena balkanska ruta za krijumčarenje droge
Foto: MUP RH / Zaplijenjeno u policijskoj akciji Tebra

Ispitivanje osumnjičenih koji su jučer uhapšeni u opsežnoj policijskoj akciji „Tebra“, nastavljeno je danas u hrvatskom Uskoku, a nakon što bude ispitano svih 23 uhapšenih slijedi im dovođenje pred suca istrage koji će odlučiti o određivanju istražnog zatvora, piše Index.hr.

MUP RH je objavio saopćenje u kojem je detaljno opisao cijelu akciju, a prenosimo dijelove saopćenja:

„Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tijekom današnjeg dana dovršili opsežno višemjesečno zahtjevno kriminalističko istraživanje kojim su bile obuhvaćene 23 osobe, a pod sumnjom da su se radi počinjenja različitih kaznenih djela, u razdoblju od dvije godine, udružili u zločinačko udruženje s međusobnom podjelom uloga.

Postoji sumnja da su I. osumnjičeni 37-godišnjak i II. osumnjičeni 35-godišnjak od početka rujna 2016. do lipnja 2019., na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, u zajedničko djelovanje povezali najmanje 7 osoba i to: IV. osumnjičenog 38-godišnjaka, V. osumnjičenog 45-godišnjaka, VI. osumnjičenu 43-godišnju policijsku službenicu, VII. osumnjičenog 40-godišnjaka, VIII. osumnjičenog 59-godišnjaka, XX. osumnjičenog 39-godišnjaka i XIV. osumnjičenog 26-godišnjaka, a kako bi kupovinom i preprodajom većih količina raznih droga stekli znatnu imovinsku korist.

Naime, marihuanu su kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori da bi potom organizirali dopremu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na šire područje Ljubuškog, gdje je drogu V. osumnjičeni, uz pomoć VI. osumnjičene policijske službenice, prenosio preko granične crte između Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Drogu su potom, ili odvozili do XVIII. osumnjičenog 43-godišnjeg kupca na području Dugopolja, ili su drogu VIII. osumnjičeni, XX. i VII. osumnjičeni u osobnim i teretnim vozilima prevozili na šire područje Grada Zagreba, gdje se preprodavala drugim, odnosno XV. osumnjičenom 33-godišnjaku, XVI. osumnjičenom 42-godišnjaku, XVII. osumnjičenom 31-godišnjaku, XIX. osumnjičenom 40-godišnjaku, XVIII. osumnjičenom i XIV. osumnjičenom koji su drogu isporučivali krajnjim kupcima. Krajnje kupce su prethodno pronalazili I. i II. osumnjičeni.

Sumnja se da su zadnje tri godine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,73 tone marihuane te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11.048.270,00 eura, a koji novac su međusobno podijelili, sukladno svojim ulogama i dogovoru.

Nadalje se sumnja da su ranije spomenuti I. i II. osumnjičeni te III. osumnjičeni 57-godišnjak od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezali najmanje 6 osoba i to: IV. osumnjičenog, IX. osumnjičenog 37-godišnjaka, XI. osumnjičenog 37-godišnjaka, XII. osumnjičenog 43-godišnjaka, XIII. osumnjičenog 47-godišnjaka i XIV. osumnjičenog, a koji su radi zastrašivanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod oštećenih osoba, njih fizički napadali te tjelesno ozljeđivali, odnosno zapaljivali njihove osobne automobile, ali i primjenom nasilja pokušavali naplaćivati dugove te prikrivali stvari za koje su znali da su prethodno otuđene.

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto:

6,3 kg droge tipa marihuana,
25 grama droge speed,
Stabljika marihuane,
7 digitalnih vaga,
2 boksera, gumena palica i jedna baseball palica,
1 automatska puška,
2 puške,
2 pištolja,
dvije ručne bombe,
112 komada streljiva,
25 500 eura,
19 300 kuna,
mobiteli, SIM kartice, prijenosna računala i uređaji za prijenos podataka te
razna dokumentacija.

Od osumnjičenika su privremeno oduzeta vozila:

Mercedes S 63 AMG,
Porsche Cayenne,
BMW 740 d,
i dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila.
Uhićenja osumnjičenih osoba tijekom jučerašnjeg dana realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske“, stoji u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije