Platforma za progres: Pozivamo OHR da uvede zakon o zabrani negiranja genocida

Radiosarajevo.ba
Platforma za progres: Pozivamo OHR da uvede zakon o zabrani negiranja genocida

 

Stranka "Platforma za progres" komentirala je danas presudu Radovanu Karadžiću osvrćući se na njegove zločine te na akcije koje treba poduzeti nakon jučerašnjeg izricanja presude.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Svijet je u raskoraku, sa tendencijom da ide ka ekstremima, podjelama i konfliktima na bazi identiteta, rezultirajući u genocidu, terorizmu i strahu od različitosti. Srebrenica, Prijedor, Njujork, Pariz i Novi Zeland su samo neki od mnogih posljedica jednoumlja zasnovanog na mržnji prema onima koji nisu kao "mi".

Najoštrije osuđujemo ubijanja nevinih ljudi u crkvama, džamijama, sinagogama, školama, radnim mjestima ili bilo kojim drugim mjestima društvenih aktivnosti, kao i eskalaciju ekstremizma bilo koje vrste širom svijeta.

Međutim, vrijeme je da počnemo djelovati, jer osude očigledno nisu dovoljne. Bosna i Hercegovina nudi mnogo primjera gdje se jednoumlje i mržnja mogu spriječiti stvaranjem uslova za poštivanje ljudskih prava i demokratsko odlučivanje putem dogovora koje vodi ka građanskim pravima i slobodama.

Konačna presuda Radovanu Karadžiću kojom je potvrđen genocid i udruženi zločinački pothvat traži da se konačno usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Obzirom da u trenutnim okolnostima ovaj zakon nije moguće
izglasati u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, zahtijevamo od Visokog predstavnika Valentina Inzka da počne sa pozitivnim promjenama i proglasi ovakav zakon, te da ukine odlikovanja i naloži izmjenu imena javnih objekata koje su date po presuđenom ratnom zločincu.

Platforma za progres smatra da je i Bosni i Hercegovini i svijetu
potrebna nova društvena i individualna svijest i da jedino kooperacija i uzajamno poštovanje vodi ka dugoročnom prosperitetu i progresu. Sve je u našim rukama, rukama nas građana. Ne dozvolimo da nas vode oni koji ne vide dalje od svojih ega i interesa, pri tom žrtvujući i svoje narode i države." navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije