Osuđene tri osobe koje su držale taoce tokom pljačke banke u Mostaru

Fena
Osuđene tri osobe koje su držale taoce tokom pljačke banke u Mostaru
Foto: Anadolija / MUP HNK / Ilustracija

Kantonalni sud u Mostaru donio je osuđujuću prvostepenu i nepravomoćnu presudu kojom je Renata Andačića, Damira Hrnjeza i Krešimira Srbića oglasio krivim zbog kaznenog djela "razbojništva" te izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina za Andačića, a po osam godina za Hrnjeza i Srbića.

Detalji pokušaja pljačke banke u Mostaru: Eliminirali zaštitara, pa uzeli sedam taoca

U kaznu zatvora osuđenicima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. marta ove godine uračunavajući svo vrijeme pritvora najdalje do pravomoćnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, priopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a u Mostaru.

Optuženima se na teret stavljat da su 5. marta 2019. godine, oko 15.15 sati, u Ulici Mostarskog bataljona br.27 u Mostaru, s maskama i kacigom na glavi, naoružani pištoljima, ušli u poslovnicu Privredne banke Sarajevo s ciljem da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist.

"Nakon toga su uperili pištolj u zaštitara agencije za fizičku zaštitu koji je vršio osiguranje banke, te ga uz prijetnju razoružali da bi zatim uz prijetnju službenicama banke i galameći 'Pljačka je, dajte pare, lezite dolje' što su one bez pružanja otpora i u strahu za vlastiti život i učinile, iz kase i ladica uzeli novac raznih apoena u ukupnom iznosu od 837,45 KM, 1388 USD, 1.000 DKK i 750 eura, istodobno naređujući djelatnicama banke da otvore trezor koji je bio zaključan šifrom, pa u tome nisu uspjeli", stoji u priopćenju.

Ubrzo nakon toga ispred banke pristigli su djelatnici policije koji su blokirali izlaz iz banke pozivajući optužene da se predaju što su oni nakon izvjesnog vremena i učinili, te su uhapšeni i privedeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije