Merzija Delalić svjedočila na sudu: U suzama sam držala nož i rekla 'ne mogu više'

Radiosarajevo.ba
Merzija Delalić svjedočila na sudu: U suzama sam držala nož i rekla 'ne mogu više'
FOTO: Fena / Kantonalni sud Sarajevo

Suđenje Merziji Delalić, koja se tereti za ubistvo supruga Seada Delalića (57) 17. aprila 2018. godine, nastavljeno je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedočenjem optužene u svoju korist.

Delalić je kazala da je muža poznavala od svoje 14 godine, od osmog razreda osnovne škole. 

"Isprva smo se družili kao prijatelji, da bi se nešto poslije razvila ljubav između nas. Moji roditelji su me odvraćali od veze s njim i pokušali me upozoriti, jer je njegov otac bio teški alkoholičar. Plašili smo se da i Sead može početi piti. Uprkos tome, ja sam se zaljubila. Sead je napustio školu u drugom razredu srednje škole zbog alkohola. Mene je odvratio od fakulteta kada sam bila na trećoj godini ekonomije", prisjetila se optužena.

Prema njenim riječima, zabavljali su se sedam godina, prije nego su se vjenčali, a u braku su bili ukupno 35 godina.

"Nakon tri godine braka, dobila sam dijete. On je kasnije počeo piti. Govorila sam mu: 'Sve možeš, samo nemoj alkohol'", dodala je optužena.

Rekla je da dugo godina krila psihičko nasilje koje je trpila, ponižavanje, psovanje i vrijeđanje.

Napomenula je da je to bilo gore nego fizičko nasilje.

"Od 2014. godine počeo je svakodnevno piti. Naš sin nije to mogao trpiti i odselio se za Njemačku. Suprugovo ponašanje, izgled kada se napije, to nije bio čovjek, nego čudovište. Kada je bio trijezan, bio bi najdivnije stvorenje", ispričala je Delalić.

Prisjetila se da je suprugov brat kasnije obolio, i da je mislila da pije i da u alkoholu traži utjehu zbog bolesti brata.

Navela je i to da se u posljednjih osam mjeseci braka zaključavala u sobu jer nije mogla trpiti suprugovo ponašanje u alkoholiziranom stanju.

Govoreći o tragičnoj noći 17. aprila 2018. godine, Merzija Delalić kazala je da je došla kući oko 22 sata a prethodno je bila kod svog brata.

"Zaspala sam da bi me probudila vriska. Kroz plač sam rekla mužu: 'Pa dokle više, ujutro ustajem, moram na posao'. Suprug u alkoholiziranom stanju prijetio je da će nas sve pobiti. Prijetio je da će ubiti i mene i načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića. Pokušala sam ga smiriti, govoreći da nam je došla unuka, koja ima tri godine, a bolesna je. Vidjela sam da nema koristi", opisala je situaciju optužena Delalić.

Kako je opisala, u suzama je držala nož i rekla da "ne može više trpiti ovo sve i da će ga ostaviti i otići bratu, ili će ubiti sebe".

"U tom trenutku došlo je do naguravanja. On je stajao na maloj stazici u kuhinji. Možda se u tom trenutku poskliznuo. Samo sam vidjela krv na odjeći. Pozvala sam upomoć ostale. Davala sam mu vještačko disanje, ali sam osjetila na toj rupi na grudima da zrak izlazi. Došla je hitna pomoć. Odvezli su ga. Oko 2 sata po noći javili su mi iz bolnice da je preminuo", ispričala je u suzama Merzija Delalić.

Odbrana je zatražila i saslušanje vještaka Nermina Sarajlića u svojstvu svjedoka.

Vještaci su ranije utvrdili da je Merzija Delalić u vrijeme ubistva bila smanjeno uračunljiva, ali ne toliko bitno da ne bi mogla upravljati svojim postupcima.

Kod nje je uočen poremećaj ličnosti te na sukob reagira agresivnošću i anksioznošću. Kritičnog momenta došlo je do pražnjenja akumuliranog afekta, ali nije bilo visokog stepena razdraženosti.

Podsjećamo, Merzija Delalić se sumnjiči da je supruga Seada ubola kuhinjskim nožem nakon porodične svađe.

Osumnjičena je istražiteljima kazala da je sa Seadom u braku bila 30 godina, ali da je posljednjih 15-ak godina među njima vladala netrpeljivost, jer je, prema njenim riječima, Sead često konzumirao alkohol.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 27. maj 2019. godine u 10.30 sati, za kada je planirano ispitivanje optužene od Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije