Operativna akcija 'Kasa 3': SIPA uhapsila 11 osoba u Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Operativna akcija 'Kasa 3': SIPA uhapsila 11 osoba u Hercegovini
FOTO: Radiosarajevo.ba / Akcija Kasa u Hercegovini

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Mostara, Čapljine i Čitluka, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 14 lokacija i lišili slobode 11 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 273. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Poreska utaja“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 394. „Računarsko krivotvorenje” i člana 395. „Računarska prevara”, istog zakona.

Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje postupanje.

"Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije", saopćili su iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije