Opasnog narkobosa iz BiH policija u Hrvatskoj našla u gepeku

Radiosarajevo.ba
Opasnog narkobosa iz BiH policija u Hrvatskoj našla u gepeku
Foto: Jutarnji.hr / Edin Kametović: Uhapšen na graničnom prijelazu Bregana

Kad je na graničnom prijelazu Bregana u ponedjeljak ujutro policija uočila BMW “trojku” bosanskih tablica, koji je iz Hrvatske trebao ući u Sloveniju, auto im se učinio sumnjivim.

BMW kojim je upravljao BiH državljanin K. S. prestrojili su u traku za pregled, no ništa ih nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek.

Naime, iza nekoliko kofera, stisnut u gepeku, iz “trice” im se smiješio korpulentni Edin Kametović zvani Dlaka (38), diler iz BiH za kojim je Italija raspisala Europski nalog za hapšenje zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koje je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamine..., piše Jutarnji. 

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u suradnji s hrvatskim MUP-om razbile talijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana RH - Dragan Hilak iz Osijeka te Alen Novaković iz Solina.

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku uhićenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdani nalozi za hapšenje. Iz rešetaka su pak završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkoga, Makedonci, jedan Marokanac i 15-ak Talijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti oko 600.000 eura i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz okrivljenika osuđen u odsutnosti, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili Anis Šerifović koji je osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora te njegov brat Zahid Šerifović koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Osječanin Dragan Hilak osuđen je pak na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića, inače prilično poznatog gosta hrvatskih “crnih kronika”, postupak privremeno prekinut jer je u bijegu.

Naime, hrvatsko pravosuđe je protiv Novakovića, kojega su mediji prozvali “dalmatinskim kraljem prevara”, vodilo više postupaka, a u nekima od njih je i osuđen. Nakon hapšenja na Bregani, Kametović je odveden na Županijski sud u Velikoj Gorici, gdje mu je određen istražni zatvor radi predaje Italiji.

Kametović se, neslužbeno saznaje, na sudu u V. Gorici u prisutnosti svog advokata Gordana Pregleja protivio izručenju Italiji. Umjesto toga traži da ga se izruči u BiH, jer je i njegova zemlja za njim raspisala potjernicu radi izdržavanja kazne od godinu i devet mjeseci zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije