Nudili namještanje tendera: Uhapšena dva radnika Direkcije za puteve KS

Radiosarajevo.ba
Nudili namještanje tendera: Uhapšena dva radnika Direkcije za puteve KS
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Policijski službenici Federalne uprave policije u operativnoj akciji "Balkan" vrše pretrese na šest lokacija na području Kantona Sarajevo, a lišili su slobode dvije odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

"Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 19.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „BALKAN“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivična djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380., „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381., „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz člana 382. st. 1. i 2., te „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci, te su lišena slobode dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966.god.) i H.D. (1966.god.) koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad licima lišenim slobode nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.", saopćeno je iz FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije