Nekoliko stotina prijava putem Krimolovaca: Trgovina oružjem, narkoticima...

Radiosarajevo.ba
Nekoliko stotina prijava putem Krimolovaca: Trgovina oružjem, narkoticima...
Foto: SIPA / Ilustracija

U avgustu 2019. godine Državna agencija za istrage i zaštite (SIPA) je registrovala 410 poziva na telefonskoj liniji 'Krimolovci', saopšteno je iz ove policijske agencije.

Kako je navedeno u saopštenju, 14 je bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili paniranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, primljeno je ukupno 79 prijava od kojih je 13 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosi se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, oružjem, trgovinom ljudima, privrednim kriminalom i ostalim krivičnim djelima.

Od ukupnog broja primljenih informacija putem 'Krimolovca' i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, a po deset je postupala i SIPA.

U avgustu je primljeno 27 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem 'Krimolovaca' ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 53 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja 'Krimolovci' - 080 020 505, saopšteno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije