Nastavak akcije Var: Azmir Husić otišao u Ameriku, šta je otkrio Salem Prolić?

A. S.
Nastavak akcije Var: Azmir Husić otišao u Ameriku, šta je otkrio Salem Prolić?
Photojoiner / Salem Prolić pristao na saradnju, Azmir Husić na putovanju u SAD

Prva akcija policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je organizirana na pet lokacija u Bosni i Hercegovini, na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultirala je hapšenjem 12 osoba koji se sumnjiče da su učestvovali u lažiranju nogometnih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH. 

Podsjetimo, prilikom  realizacije ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi,  o čemu je portal 

Nastavak akcije Var: 12 privedenih neće biti jedini, val hapšenja će se nastaviti

Klupko, u Bosni i Hercegovini poznato kao namještanje utakmica, polako se počelo odmotavati. Jučerašnja akcija Var, koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) organizirali na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, pprema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je prve rezultate.

Od ukupno 12 osoba, njih pet, za koji se sumnja da su glavni organizatori (sudije Kenan Bajraktarević i Ilija Živković, te članovi sudijskih komisija i delegati Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović) predati su u nadležnost Tužilaštva BiH,  odakle će prijedlog za određivanje pritvora u zakonskom roku biti upućen prema Sudu Bosne i Hercegovine.

Ostalih sedam optuženih su nakon informativnih razgovora napustili prostorije SIPA-e i u utorak su pušteni na slobodu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Od njih sedam na spisku su sudije Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Marko Brezović, Mario Grgić i  Anto Kobaš te funkcioneri koji rade u Nogometnom savezu Federacije BiH i NSBiH.

Svi oni su, zajedno sa bivšim poznatim sudijom Salemom Prolićem, pristali na saradnju sa Tužilaštvom BiH i oni će se braniti sa slobode. Bivši sudija iz Sarajeva priznao je djela i pristao je da pomogne Tužilaštvu. On će biti jedna od ključnih osoba u ovoj akciji, a istražiteljima SIPA-e je već dao prve informacije. 

Svi oni se terete za tri krivična djela - organizovani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Javnost u Bosni i Hercegovini očekuje nove istrage u ovom slučaju, s obzirom na to da je lažiranje utakmica u Bosne i Hercegovini tema o kojoj se posljednjih godina uveliko piše. 

Akcija Var: Salem Prolić pristao na saradnju sa tužiocima

Bivši sudija i aktuelni sekretar za sudijska pitanja Nogometnog saveza BiH, Salem Prolić, koji je jutros uhapšen u Sarajevu u akciji SIPA-e Var, postigao je nagodbu sa Tužilaštvom te je pušten da se brani sa slobode. Kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba , Prolić je pristao na saradnju u istrazi, a umjesto pritvora bit će mu izrečene mjere zabrane.

Ono na što pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH trebaju obratiti posebnu pažnju je kladioničarka mafija, koja u ovom slučaju ima daleko veću ulogu od 12 uhapšenih. 

Novinari koji pomno prate dešavanja u našem nogometu bili su svjedoci brojnih čudnih rezultata u proteklim sezonama, ne samo na podrčju FBiH već i RS, gdje su često dolazile žalbe pojedinih klubova da su oštećeni i na utakmicama u prvom rangu takmičenja u Republici Srpskoj.  

"Sudije su tu najmanji problem. Oni sude za 100, 200 ili nekoliko stotina maraka, a kladioničarska mafija je ta koja uzima veliki novac, nakon što oni uvežu tri, četiri utakmice za koje znaju ishode utakmica. Savjet SIPA-i i Tužilaštvu BiH - pretresite malo i kladionice", smatra jedan korisnik društvenih mreža, s čijim su mišljenjem saglasni brojni novinari u BiH. 

Pripadnici SIPA-e su u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdili da na ovome neće stati.  U javnosti se već spominju pojedina imena koji bi mogli pomoći istražiteljima u rješevanju slučajeva koji već izvjesno vrijeme stoje u ladicama naših inspektora.  

Jedan od njih je svakako predsjednik Tuzla Cityja Azmir Husić, koji se, između ostalih, spominje kao osoba s kojom će istražitelji SIPA-e razgovarati u narednom periodu. 

Žurnal: Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice

Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice, ovako su sudije između sebe dogovarale kako da režiraju utakmice i obrukaju BiH u regionu i cijeloj Europi Pročitajte ostale zanimljive dijelove i ko je sve od poznatih iz našeg nogometa uključen u aferu Var:

"Predsjednik Husić je na putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni koji znaju njegove poslovne planove, Husić još od 2010. godine svaka dva mjeseca provede u Americi u novembru i decembru. On u SAD ima firme i tamo je uvijek u ovo vrijeme. Kazat ću samo da je Husić porodicu iz Amerike doselio u BiH i nema potrebe da neko vrši spekulacije da se neće ni vraćati. Kontaktirali smo ga i on se samo na informacije nasmijao. Voli on BiH i naš klub, a sve te optužbe imaju veze s nekih sportskim planovima našeg predsjednika. Sve to će pričekati, jer se Azmir neće vratiti do 2020. godine", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Tuzla Cityja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije