MUP KS izdao detaljno saopćenje: Jedan povrijeđen i osam uhapšenih

Radiosarajevo.ba
MUP KS izdao detaljno saopćenje: Jedan povrijeđen i osam uhapšenih
Foto: MUP KS-a / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je saopćenje povodom sinoćnjeg navijačkog sukboa na autoputu kod Sarajeva koje prenosimo u cijelosti:

"Dana 25.09.2019.godine oko 19,55 sati obaviješten je Operativni centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo da je na dijelu autoputa A1, od Jošanice ka Tarčinu, lokalitet petlje Vlakovo, područje općine Ilidža, od strane više NN lica, uz upotrebu kamenja i podesnih predmeta, došlo do fizičkog napada na navijače NK Zrinjski koji su se kretali iz Tuzle u pravcu Mostara.

Na lice mjesta je upućeno više policijskih patrola policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te je u blizini mjesta događaja pronađeno jedno lice koje je zadobilo povrede, kojem je ukazana ljekarska pomoć od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, nakon čega je prevezeno i zadržano na daljem liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

O svemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac KTKS, po čijem odobrenju je od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršen uviđaj na licu mjesta, kojim su konstatovana oštećenja nastala na pet (5) kombi vozila koja su koristili za prevoz navijači NK Zrinjski, te je, uz zapisnik o saslušanja svjedoka, saslušano ukupno 45 lica, navijača NK Zrinjski.

Saobraćaj na navedenom dijelu puta je bio obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac od 20,00 sati 25.09.2019. godine do 00.10 sati 26.09.2019. godine.

Ističemo da su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo dana 25.09.2019. godine osigurali fudbalske utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine koje su odigrane na stadionu “Asim Ferhatović Hase” sa početkom u 18,00 sati i “Grbavica” sa početkom u 20,00 sati, a iste su protekle bez incidenata, uključujući i propraćaj navijača koji su prisustvovali navedenim utakmicama.

Takođe, naši policijski službenici su istog dana (25.09.2019.), po telefonskom pozivu Operativnog centra MUP-a HNK, izvršili propraćaj navijača NK Zrinjski iz pravca Mostara u pravcu Tuzle kroz područje Kantona Sarajevo u vremenu od 12,35 do 13,45 sati, kao što su poduzeli mjere na njihovom propraćaju i prilikom povratka.

Neophodno je napomenuti da uspjeh ovakvih aktivnosti ovisi i od nivoa saradnje navijača sa policijskim službenicima, jer je potrebno da isti u potpunosti sarađuju sa policijskim službenicima i postupaju po svim zakonito izdatim uputama i naređenjima policijskih službenika.

Radeći na rasvjetljavanju napada na navijače NK Zrinjski koji su se vraćali sa utakmice u Tuzli, naši policijski službenici su, tokom odigravanja utakmice na stadionu “Grbavica” vršili provjeru identiteta jednog broja navijača FK “Željezničar” zbog sumnje da se dovode u vezi sa navedenim događajem.

Policijski službenici Uprave policije su identifikovali više lica koja se dovode u vezu sa učešćem u navedenom događaju, te je, do sada, ukupno pronađeno i lišeno slobode osam (8) lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz člana 362 (Nasilničko ponašanje) i 293 (Oštećenje tuđe stvari) KZ FBIH, uključujući i lice koje je zadržano na daljem liječenju u KCU Sarajevo, a koje je izjavilo policijskim službenicima da pripada navijačima FK Željezničar.

Do sada su slobode lišena lica sa područja Kantona Sarajevo, i to: S.S., rođen 1993.godine, K.H., rođen 1995.godine, S.Z., rođen 1991.godine, A.K., rođen 1992.godine, F.T., rođen 1996.godine, F.S., rođen 1997.godine, A.K., rođen 1995.godine i DŽ.Š. rođen 1998.godine.

Nastavlja se dalji rad na potpunom rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije