BiH / Krađe i džeparenje u Francuskoj: Podignuta optužnica u predmetu Hamidović i dr.

10. 05. 2018. u 09:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Optužnica se odnosi na 8 optuženih osoba koje se terete za organizirani kriminal i kaznena djela koja su počinjena na teritoriju BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i malodobnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, kojima je stečena nezakonita imovinska korist od oko 5,8 miliona KM, kao i koruptivna kaznena djela počinjena u izvršenju ovih nezakonitih aktivnosti.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

  • Elvisa Salčinovića, rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,
  • Denisa Hamidovića, rođenog 1994. godine u Rimu, državljanin BiH,
  • Tonija Hamidovića, rođenog 1991. godine u Sanskom Mostu, ranije osuđivan,
  • Vehbije Salčinovića, rođenog 1966. godine u Lukavcu, državljanin BiH, ranije osuđivan,
  • Luke Hrustića, rođenog 1992. godine u Rimu, državljanin BiH,
  • Kenana Frndića, rođenog 1980. godine u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan,
  • Nedeljka Dakića, rođenog 1969. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,
  • Božidara Trišića, rođenog 1957. godine u Vlasenici, uposlenik općine Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna grupa sudjelovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i malodobnika u BiH, koje su činjenjem kaznenih i koruptivnih djela prevozili na teritorij Republike Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje kaznenih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem kaznenih djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tokom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zlouporabama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili osobne i putne dokumente osobama koje su transportirali u Francusku radi činjenja kaznenih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., djelatnik veleposlanstva BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na temelju sporazumnog priznanja krivnje, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zlouporabom položaja, kao uposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportirane u Francusku.

Istragom je utvrđeno da nezakonita imovinska korist koja je stečena u ovom predmetu doseže iznos od oko 5,8 milina KM

U ovoj operaciji je tokom istrage ostvarena značajna suradnja i zajednički timovi sa partnerskim institucijama u Francuskoj, jer je počinjenje navedenih kaznenih djela ozbiljno narušavalo sigurnost građana u Francuskoj.

Također, tokom istrage su službenici Tužiteljstva BiH i SIPA-e boravili u Parizu u Francuskoj te će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi.

NEMA KOMENTARA