Ispovijest putnica iz autobusa koji se sinoć zapalio kod Konjica

S. H.
Ispovijest putnica iz autobusa koji se sinoć zapalio kod Konjica
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Autobus se zapalio na Bradini

Na glavnom magistralnom putu između Konjica i Bradine, kod mjesta Podorašac,  u četvrtak 2. maja u 22,00 se zapalio autobus agencije Globtour iz Međugorja. Autobus je vozio na relaciji Dubrovnik - Zenica, te je u potpunosti izgorio.

Zapalio se autobus na Bradini, intervenisali vatrogasci

Vatrogasne ekipe iz Konjica uspjele su lokalizirati požar oko 23,15, a saobraćaj je bio obustavljen dok je trajalo gašenje požara.

Među putnicima u autobusu nalazila se i Sarajka Elma Pašić koja je imala sreću da je sjedila na prednjim sjedištima autobusa sa svojim 12-godišnjim sinom.

"Sjedili smo naprijed i gledali film na mobitelu kada su putnici koji su sjedili pozada počeli vikati: 'Dim, dim, otvarajte!' U tom trenutku su se ugasila svjetla i elektronika u autobusu je prestala raditi tako da se nisu mogla otvoriti nijedna vrata osim vozačevih na koja smo svi izašli", ispričala je Pašić za Radiosarajevo.ba.

Svi putnici su izlazili preko vozačevog sjedišta, provlačeći se pored volana i mijenjača, i svi su nagutali dima i smrada. Kada su posljednji putnici bili na izlazu, autobus je planuo. 

Naša sagovornica je uspjela iznijeti svoje stvari koje su bile na sjedištu, obući jaknu, no nisu svi putnici imali tu sreću. Međutim, putnici koji su imali topliju odjeću u ručnom prtljagu odlučili su je podijeliti sa ostalim putnicima u hladnoj noći na planini Ivan.

U međuvremenu, neki putnici su se nastojali odmaći od autobusa bojeći se da on ne eksplodira.

Kako je autobus u potpunosti izgorio, brojni putnici su ostali bez stvari, među njima i turistkinje iz Azije, kao i backpackerka iz Kanada čiji je cijeli život stao u jedan ruksak koji je izgorio u autobusu. 

Srećom, u autobusu nije bilo mnogo putnika. 

Putnici su pohvalili vozača koji je ostao pored autobusa nastojeći ugasiti požar. 

U Mostaru prešli u "sigurniji" autobus 

Kako je navela naša sagovornica, autobus kojim su se vozili najvjerovatnije je bio tehnički neispravan, a cijelo putovanje je bilo od početka čudno.

Naime, u Mostaru su putnici bili zamoljeni da pređu u drugi autobus , upravo taj koji se zapalio u Podorašcu. Prethodni autobus kojim su krenuli iz Dubrovnika, navodno, nije bio tehnički ispravan. 

"Pozitivno gledam na sve pa i na ovu situaciju koja se desila na povratku iz Dubrovnika za Zenicu uvečer 2. maja. Iz ovog crnila želim istaknuti nešto pozitivno. Svi smo živi i zdravi i to je najbitnije u svemu ovome, ali ovu priliku želim iskoristiti da se zahvalim našem vozaču iz Kaknja koji je tek počeo raditi u Globtour agenciji, koji je odvalio vrata da bi putnici izašli i vraćao se protivpožarnim aparatom gasiti vatru u pokušaju da spasi naše stvari, ne razmišljajući o ugrožavanju svoga života. Ostao je sa nama do kraja i prilazio svima brineći se za nas. Zaista hvala na tome, i smirivanju cijele situacije koja itekako nije bila jednostavna u tim kasnim satima", kaže Ajla Halač iz Zenice za Radiosarajevo.ba.

Zbog materijalne štete koja je nastala, pojedini putnici tražili su odštetu od agencije javljajući se pravnoj službi agencije. Naime, mnogima su u potpunosti izgorjeli koferi. Nekoliko puta smo pokušali smo kontaktirati autoprijevoznika Globtur, ali se u danu nakon nesreće  niko nije javljao na službene brojeve telefona. Zvat ćemo ih i dalje dok ne dobijemo i zvaničan stav. 

Nesreće Globturovih autobusa dešavale su se i ranije

Podsjećamo, ovo nije prva nesreća u kojoj je sudjelovao autobus Globtura.

Prevrtanje autobusa kod Nevesinja: Objavljen identitet osoba koje su poginule

Krajem prošle godine u prevrtanju autobusa "Globtour", na magistralnom putu Gacko-Nevesinje, poginule su dvije osobe, a  povrijeđeno 17 osoba, od kojih petero teže.

Poginula su dva putnika, muškarac inicijala I. G. (1970) i žena inicijala Lj. B. (1952. iz Srbije.

Autobus preduzeća "Globtour" iz Međugorja, u momentu prevratanja u naselju Vrtič kod Nevesinja, prevozio je putnike iz Beograda prema Mostaru.

Globtourov autobus se zapalio također krajem prošle godine na magistralnoj cesti Mostar – Čitluk.

U Mostaru se zapalio Globtourov autobus

Također, sredinom septembra prošle godine autobus ove kompanije je sudjelovao u saobraćajnoj nesreći u Italiji kada je poginuo suvozač iz Kiseljaka, a u autobusu su se nalazili učenici koji su se vraćali s ekskurzije.

Globtour Međugorje, čije je sjedište u Međugorju zapošljava više od 400 ljudi i raspolaže s više od 160 autobusa. Godišnje prevale više od 15 miliona kilometara.

Poduzetnička porodica Zelenika, koja dolazi iz Širokog Brijega, javnosti je malo poznata, iako su već dugo prisutni na prijevozničkoj sceni. Biznis su pokrenuli braća Ivan i Rajko Zelenika još prije 1990-ih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije