Ispovijest oca djevojčice: Moju kćerku su zvjerski ubili pripadnici Vojne policije RS

Radiosarajevo.ba
Ispovijest oca djevojčice: Moju kćerku su zvjerski ubili pripadnici Vojne policije RS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Jovo SImikić / Suzana Simikić

Zahvaljujući traljavoj istrazi policije, ubice koje su zadavile i zvjerski ubile 14-ogodišnju učenicu osnovne škole Suzanu Simikić na slobodi su gotovo dvije decenije nakon ubistva, piše Srpskainfo.

Suzana je zvjerski ubijena 9. maja 2001. na povratku iz škole u mjestu Ražljevo, na lokalnom putu u blizini Brčkog.

Sve ono što je rađeno u istrazi može se sabrati u jednu, dvije rečenice. Saslušano je više stotina osoba, uzimani su DNK tragovi, a nuđena je i nagrada od 50.000 KM. Ubistvo je ostalo nerasvijetljeno. Toliko o istrazi.

Ogorčena porodica skrhana dugogodišnjim bolom i brutalnom nepravdom, tvrdi da su ubice bile uhapšene u prvim časovima istrage, ali su ubrzo i pušteni na slobodu.

“Modus operandi” ove istrage identičan je istragama koje su se vodile tokom rata i godinama poslije u BiH. Naime, osumnjičene bi pronašli u rekordnom vremenu, u nekim slučajevima su čak imali i potpisana priznanja, a zatim su ubice puštali na slobodu.

Istraga

Učenica osmog razreda osnovne škole Suzana Simikić kobnog dana vraćala se iz škole. Izašla je na uobičajenom mjestu, autobuskoj stanici na lokalnom putu, udaljenoj nekoliko stotina metara od porodične kuće.

Put prolazi kroz idilični šumarak iza kojeg su Suzanu čekali, otac, majka i sestre. Radosni što su iz rata izvukli žive glave, nisu ni slutili da će ih u miru zadesiti tragedija od koje se neće oporaviti.

Bezbrižna djevojčica krenula je prema kući kada je u šumi naišla na zvijeri oličene u ljudskom obliku. Oteli su je, odveli dublje u šumu, skinuli, zadavili. Kao da ni to nije bilo dovoljno, već su odlučili da ostave pečat zvijeri, jer kako drugačije objasniti kolac zabijen u glavu 14-ogodišnje djevojčice.

Umjesto da istraga bude prioritet policije, sve dok se ubice ne pronađu i sankcionišu drakonskim kaznama, učinjeno je suprotno.

Razorena porodica

Suzanin otac, Jovo Simikić, koji je godinama odbijao medije, iz opravdanih razloga, za Srpskainfo je otvorio dušu o teškom zločinu koji mu je razorio porodicu.

"Moju djevojčicu su ubili bivši pripadnici Vojne policije RS. Policija ih je uhapsila odmah, ali i pustila. Evo, već 18 godina ubice su na slobodi, jedan je nedavno poginuo, a policija se svakih par godina “sjeti” da vodi istragu, pa pokrenu nekakve akcije da zamažu oči javnosti, poput ove da od ljudi iz susjednih sela uzimaju DNK. To nema blage veze sa životom što rade", ispričao je ogorčeni otac ubijene djevojčice.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije