Inspektor SIPA-e zbog zloupotrebe osuđen na godinu zatvora

Radiosarajevo.ba
Inspektor SIPA-e zbog zloupotrebe osuđen na godinu zatvora
Arhiv / Sud BiH

Sud BiH osudio je suspendovanog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Marčetića na godinu zatvora i pet godina zabrane obavljanja policijskih poslova, prenosi BIRN BiH. 

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice kojim je predložena izrečena sankcija zbog zloupotrebe položaja i neovlaštenog odavanja ličnih podataka. Marčetiću je oduzeto i 3.500 eura nezakonito stečene imovinske koristi.

Marčetić je proglašen krivim da je u avgustu prošle godine uzeo 1.000 eura za zataškavanje pošiljke sa efedrinom i 50 grama indijske konopolje, koju je Arif Bilić iz Švajcarske poslao braći.

Marčetiću je, kako se navodi, pomogao Adnan Aličić, koji je braći Bilić rekao da će im pomoći inspektor. Hasan Bilić novac je predao Marčetiću, a on njemu robu.

On je proglašen krivim da je od braće Bilić iznudio još 2.500 eura za stopiranje postupaka koji se protiv trojice braće vode u Švajcarskoj i BiH. Kako se navodi u presudi, Marčetić je pristupio sistemu i pronašao podatke za Biliće, koristeći broj predmeta u kojem nisu osumnjičeni.

Arif Bilić je iz Švajcarske poslao novac, koji je Aličić predao Marčetiću.

Sudija Džemila Begović je kazala da je donesena odluka o oduzimanju novca, ali da nije bilo moguće da ovom presudom bude vraćen oštećenim pošto u spis nije uložen imovinskopravni zahtjev.

Kad je u pitanju visina sankcije, rekla je Begović, radi se o teškom krivičnom djelu i kazna zatvora od godine i petogodišnja zabrana obavljanja policijskih poslova je adekvatna ako se imaju u vidu olakšavajuće okolnosti koje su istakle stranke.

Ona je kazala da se nada da će kazna uticati na Marčetića da više ne čini krivična djela, kao i da će poslužiti kao generalna prevencija svima.

Prije prihvatanja sporazuma, tužiteljica Nives Kanevčev je rekla da Tužilaštvo nije išlo na ublažavanje kazne ili izricanje uslovne presude, pogotovu jer se radi o osobi koja je iskoristila službeni položaj i koja je iskazala upornost jer je u dva navrata tražila novac.

Ona je dodala da su na visinu sankcije uticale olakšavajuće okolnosti, uključujući “spremnost na priznanje krivice odmah nakon potvrđivanja optužnice, raniju neosuđivanost i porodičnost”.

Branilac Dragan Međović je uložio dokaze o materijalnim prilikama optuženog, ističući da se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

On je kazao da je Marčetić dugo vremena profesionalno obavljao posao istražioca za sprečavanje i otkrivanje kriminala, da nikad nije imao propusta i da je nagrađivan.

S Marčetićem je bio optužen i Aličić, koji je ranije priznao krivicu i osuđen uslovno na godinu zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije