Hapšenja u BiH: Krijumčarili drogu i prodavali je istražiocima SIPA-e

Radiosarajevo.ba
Hapšenja u BiH: Krijumčarili drogu i prodavali je istražiocima SIPA-e
Foto: Fena / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)
Na području cijele Bosne i Hercegovine u toku je opsežna međunarodna operacija kodnog naziva "Nasljednik" u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u toku su hapšenja, te pretresi objekata, vozila i drugih prostorija, koje koriste osumnjičeni, na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora.

"U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga", istaknuto je u saopćenju.

Do sada, uhapšeni su Stjepan Lazarević sa Pala, Bojan Segić iz Prnjavora i Vlastimir Tomić iz Valjeva.

"Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužiteljstva BiH, a koju su realizirali policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS, u suradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana skunk, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, sa povećanom razinom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te djelom prodaje u BiH, a djelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3000 eura", naglasili su iz Tužilaštva.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije