Hapšenja: Prevarom došli do podataka s kartica pa kupovali i kladili se online

Radiosarajevo.ba
Hapšenja: Prevarom došli do podataka s kartica pa kupovali i kladili se online
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Tri osobe iz Sarajeva su uhapšene jer se sumnjiče da su obmanjivali građane govoreći im da su dobitnici poklon bona i tražili im podatke s bankovnih kartica koje su potom koristili za online klađenje te kupovinu mobitela i druge robe.

Uhapsili su ih pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Slobode su lišeni E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.), a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela 'Udruživanje radi činjenja krivičnog djela', a u vezi s krivičnim djelom 'prevara'“, saopćeno je danas iz FUP-a.

Pripadnici FUP-a su pretresli stambene objekte na dvije lokacije na području KS koje koriste uhapšeni. U pretresima su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Općinskog suda u Sarajevu.

Do akcije je došlo nakon što je FUP u prethodnom periodu zaprimio više prijava protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra neovlašteno došla do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

I to na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije. Nakon toga su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prijevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist“, saopćeno je iz FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije