Građani, oprez: Policija pozvala da se ne nose tamne jakne

Radiosarajevo.ba
Građani, oprez: Policija pozvala da se ne nose tamne jakne
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Iz Policijske uprave Bijeljina pozivaju pješake i bicikliste da nose svjetloodbojne prsluke, naročito u uslovima smanjene vidljivosti, jer tako pomažu vozačima da ih na vrijeme uoče.

Izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja (1. dio): Pješaci i biciklisti

"Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju pješaci i biciklisti, što je posljedica nepropisnog kretanja kolovozom, pijanstva, kao i nekorištenja svjetloodbojnog prsluka van naselja. Veći broj građana nosi tamnu odjeću (jakne i kape), što umnogome otežava vozačima da ih uoče, a posebno u ulicama i mjestima koja nisu osvijetljena," saopćeno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Iz policije pozivaju pješake i bicikliste da poslije 16 sati nose svjetloodbojni prsluk pri kretanju van naselja, da koriste lijevu ivicu puta, da prelaze ulicu isključivo na pješačkom prelazu, kao i da se ne kreću kolovozom ukoliko su pod dejstvom alkohola.

Biciklisti u saobraćaju: Upozorenje vozačima na najčešće opasnosti

Visoke temperature izmamile su povećan biciklista koji gonjeni različitim potrebama ili željom za fizičkom aktivnošću pohrle na ceste. Bicikl je dostupan, zamjenjuje mnoge transportne potrebe, a za upravljanje nisu potrebne nikakve dozvole ili pripreme - svako je svoj instruktor i komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije