Otvorena istraga protiv Fiše, Gušića i Himzanije zbog ilegalnih radnji u GRAS-u

A. B.
Otvorena istraga protiv Fiše, Gušića i Himzanije zbog ilegalnih radnji u GRAS-u

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jednog pravnog lica, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od strane odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “GRAS” Sarajevo od firme privrednog društva “Junuzović kopex” Lukavac tokom 2017. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada maraka, pri ćemu su korištena dodjeljena budžetskih sredstava Kantona Sarajevo, iz kojih sredstava je i ostvarena ova korist.

Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i s istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja.

Istraga je otvorena protiv Muje Fiše, u tom periodu ministra saobraćaja a trenutno ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića-privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije- predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića-advokata i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića-vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex Lukavac. Također, istraga je otvorena i protiv pravnog lica Junuzović kopex Lukavac.

Prema nalogu Tužilaštva pripadnici Federalne uprave policije su danas osumnjičene pozvali na ispitivanje i kriminalističku obradu.

Postoje osnovi sumnje da je Fišo, kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i pomenuti kao članovi, te su po prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa, zloupotrijebili svoja službena ovlašćenja, ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinjeli da se zloupotrijebe službena ovlašćenja, a kako bi se pribavila imovinska koristi firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljenja imovinska korist u većem iznosu, kao razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila, te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti također imovinsku korist u većem iznosu.

Oni su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je pravno lice Junuzović kopex Lukavac osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije