FUP pretresa u Hercegovini, uhapšene tri osobe

Fena/Radiosarajevo.ba
FUP pretresa u Hercegovini, uhapšene tri osobe

Uhapšene su tri osobe, u sklopu operativne akcije "Jumper", zbog organizovanog kriminala, a u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskg kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli. Te aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi to tužilaštvo, vezano na dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz FUP-a.

Započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušja i Mostara, te su uhapšene tri osobe inicijala I. V. (1966), M. P. (1977) i I. B. (1976) koji se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Kako se nezvanično saznaje, riječ je o Ivani Bunoza, Mati Pavkoviću i Ivanu Vukšiću, bivšem direktoru FOS-a.

Ivan Vukšić (Ljubuški), je prije nešto više od dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), a koji je već ranije vezan uz kriminal te je bio i osuđen na zatvorsku kaznu koju je izbjegao. Ivana Bunoza (Ljubuški) i Mate Pavković (Posušje) su bili ključni kadrovi Elektropriverde HZHB, u vrijeme kada je HSP BiH sudjelovao u federalnoj vlasti. Kako se saznaje radi se o zloporabama teškim više desetina miliona maraka, o čemu je nedavno prilog napravila i FTV Mreža, piše Ljubuski.info.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije