FUCZ: Obustavljeno uklanjanje avio-bombe iza RTV doma u Sarajevu

Anadolija
FUCZ: Obustavljeno uklanjanje avio-bombe iza RTV doma u Sarajevu
Foto: FUCZ / Pronađena još jedna bomba kod RTV Doma

Zbog obilnih padavina i grmljavine ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) obustavile su radove oko uklanjanja avio-bombe koja je danas pronađena na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu.

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je pronađena još jedna avio-bomba.

Pripadnici deminerskog tima FUCZ-a su stigli na mjesto lokacije i počeli sa ručnim otkopavanjem, no, prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, bili su primorani da obustave radove zbog obilnih padavina i grmljavine, kao i velikih količina blata. 

"Nevrijeme dodatno otežava posao, jer nismo u stanju bilo šta raditi dok grmi i sijeva. Kiša nam pravi veliki problem, jer su okolo velike količine blata. Radovi su obustavljeni, trenutno čekamo da kiša prestane", kazao je Solak. 

Dodao je kako još uvijek nije ustanovljeno da li je riječ o istoj vrsti bombe koja je pronađena u četvrtak, te kako je potrebno utvrditi o kojoj vrsti upaljača je riječ, koje je potrebno ukloniti.

Naknadno će biti poznato da li će biti potrebna evakuacija ili eventualni drugi koraci radi sigurnosti stanovništva.

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Podsjetimo da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardovanja meta u BiH u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardovali 4., 5., 7., 8. i 12. novembra 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije