Eksplozija na Nekopima: Teško ranjeni demineri prebačeni u KCUS i bolnicu u Foči

Fena
Eksplozija na Nekopima: Teško ranjeni demineri prebačeni u KCUS i bolnicu u Foči
Foto: Fena / Prva pomoć ukazana u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde

Dva deminera, uposlenika kompanije MAG, danas su ranjena prilikom eksplozije tokom deminiranja na lokalitetu Nekopi kod Goražda.

Riječ je o N.K iz Foče i U.Z iz Tarčina koji su zadobili teže povrede nogu, a prva pomoć ukazana im je u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde.  

"Povrede su ozbiljne i mi smo im pružili adekvatnu pomoć. Obzirom da je jedan osiguranik RS-a, prebačen je u bolnicu u Foči, a drugi je transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na daljnje liječenje. Obojica su van životne opasnosti i bili su prisebni i komunikativni kada su dovezeni", kazao je dežurni doktor Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde dr. Ali Gavrankapetanović.

"Deminiranje na lokalitetu Nekopi počeo je od oktobra prošle godine uz finansijsku podršku američke vlade", potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnika za CZ Samira Drakovac.

"Incident koji se danas desio potvrđuje da je riječ o zagađenom terenu i opasnom zadatku a u pitanju je površina od dva miliona metara kvadratnih, a poslovi deminiranja povjereni su kompaniji MAG i trebali bi trajati do septembra ove godine. To je jedna od prioritetnih lokacija za deminiranje na području BPK Goražde gdje žive povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i  svakodnevno su izloženi riziku", kazala je Drakovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije