Dvojica su označeni kao ubice Slaviše Krunića: Ko je uhapšen i ko im je pomogao

Radiosarajevo.ba
Dvojica su označeni kao ubice Slaviše Krunića: Ko je uhapšen i ko im je pomogao
Foto: Srpskainfo / Milanović, Đukanović, Baldo

Osuđivani kriminalci Emilio Baldo i Goran Milanović označeni su kao direktni počinioci ubistava banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Potjernica je raspisana za trećim saučesnikom Benedijem Đukanovićem, dok je četvrti saučesnik Željko Kovačević ubijen u razmjeni vatre na porodičnom imanju Krunića.

Prema kaznenoj evidenciji, svi su poznati kao osobe koje su osuđivane zbog više teških krivičnih djela.

Emilio Baldo

Baldo je tako osuđivan zbog oružanih pljački, odnosno razbojništava, a u novembru 2006. godine uočio izricanja presude u Okružnom sudu Banjaluka pokušao je pobjeći, ali je spriječen zahvaljujući brzoj intervenciji Sudske policije RS.

Baldo je pravosnažno osuđen na devet godina zatvora jer je 2005. i 2006. godine počinio veći broj oružanih pljački porodičnih domaćinstava u okolini Banjaluke u kojima je ukradeno više od 150.000 maraka.

Maskiran fantomkom i naoružan Baldo je sa saučesnicima tukao ukućane, a nakon premetačine domaćinstava krao veće količine novca, nakita, ali i nekoliko automobila.

Goran Milanović

Milanović je hapšen u avgustu 2016. godine zbog učešća u pucnjavi ispred kafe bara “K4” u Banjaluci. Tada je u butinu ranjen radnik obezbjeđenja Mile P. (37), a Milanoviću je na teret stavljeno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

U međuvremenu policija ga je osumnjičila i za tešku krađu, odnosno provalu u benzinsku pumpu u Kosjerovu kod Laktaša koja se dogodila 19. jula 2016. godine kada su ukradene cigarete i novac. I tada je za njim rapisana potjernica i tokom potrage istražioci su došli do informacija da se Milanović krije u stanu u ulici Krajiških brigada u Laktašima.

Po nalogu banjalučkog Osnovnog suda 28. jula ipretresen je sporni stan, ali umjesto bjegunca u njemu je pronađeno 850 grama droge što je takođe Milanoviću stavljeno na teret.

U decembru 2017. Milanović je zbog neovlaštene trgovine drogom uhapšen u akciji kodnog naziva “Avatar” zajedno sa Benedijem Đukanovićem.

Benedi Đukanović Bendžo

Stari policijski znanac Benedi Đukanović Bendžo iz Banjaluke hapšen je zbog sumnje da je 22. maja 2013. godine ukrao auto u Prijedoru, odvezao se u Ključ pa opljačkao zlataru “Sarajka”, odakle je ukraden zlatni nakit i novac, ukupne vrijednosti 55.000 maraka.

Đukanovića su tada uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

On je stranice novina punio i ranije pa je tako u jesen 2008. godine objavljeno da je srpska policija uhapsila njega i još dvojicu muškaraca zbog sumnje da su pripremali likvidaciju muškarca iz suparničke kriminalne grupe, prethodno obezbijedivši veću količinu eksploziva i oružja.

U Srbiju su, kako je tada objavljeno, krijumčarili oružje i eksplozivne naprave ustaljenim kanalima, uglavnom iz BiH, nakon čega su dio prodavali kriminalcima, a drugi namijenili za likvidacije.

Kod uhapšenih su tada pronađena dva kilograma plastičnog eksploziva, koji je trebalo da bude postavljen ispod automobila mete, piše Srpskainfo.

Željko Kovačević

Banjalučanin Željko Kovačević Strijelac (42) bio je optužen da je od vlasnika poznate banjalučke roštiljnice "Kod Muje" Amira Smailagića na ime zelenaških kamata na datu pozajmicu iznudio 24.800 KM. Optužnicu protiv njega, koja ga tereti za zelenaštvo, nedavno je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Kovačević je Smailagiću pozajmio 24.000 maraka, ali tom prilikom nisu precizirali način kako će novac biti vraćen. "Kovačević je na ime pozajmice Smailagiću prvo dao 5.000 eura, zatim 3.000 i na kraju još 4.000 eura. Prilikom treće isplate rekao mu je da mu svakog desetog u mjesecu mora isplaćivati kamatu od 20 odsto od pozajmljene glavnice, odnosno 4.800 KM."

Dodaje se da mu je Smailagić tada isplatio 4.800 maraka, a zatim mu je u ime kamate davao po 5.000 KM od marta do septembra 2015. godine: "Na taj način isplatio mu je 39.800 maraka, ali kako je shvatio da neće biti u mogućnosti da ispoštuje dogovor, odlučio je da podigne kredit u banci i izmiri sva svoja dugovanja. Smailagić je u oktobru o tome obavijestio Kovačevića i zamolio ga da mu obustavi obračun kamate za naredni mjesec. Rekao je da će mu vratiti njegov novac."

Nakon toga je iznuđivač novca uhapšen je i određen mu je jednomjesečni pritvor. Kovačević je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, naročito krađama i provalama. Hapšen je 2011. godine u velikoj policijskoj akciji "Strijelac", kada su kod njega pronađena 452 ukradena predmeta i 20.000 maraka u falsifikovanim kovanicama od po pet maraka. Nakon te akcije dobio je nadimak Strijelac. Željko Kovačević ubijen je u toku likvidacije Slaviše Krunića u Glamočanima na području opštine Laktaši, a od ranije poznat policiji.

Kovačević je hapšen u akciji "Strijelac" zbog optužbi za provale i krađe na području Banjaluke. Odslužio je i 11 godina zatvora zbog razbojništva, a Interpol iz Zagreba za njim je raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i pljačke.

Sve o jezivom zločinu možete čitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije