Držao arsenal oružja ali ga nije "koristio": Eminu Hodžiću 2 godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Držao arsenal oružja ali ga nije "koristio": Eminu Hodžiću 2 godine zatvora
Foto: Sud BiH / Emin Hodžić

Emin Hodžić, kojeg optužnica tereti za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, potpisao je sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje, čime je pristao na kaznu od dvije godine zatvora, prenosi Detektor.ba.

Sporazumom, kojeg je Općinski sud Sarajevo prihvatio, predviđeno je da se, kao mjera sigurnosti, od Hodžića oduzmu oružje i ostala eksplozivna sredstva.

Tužilac Mladen Furtula je kazao da kao otežavajuću okolnost treba cijeniti činjenicu da je optuženi ranije presudom Suda BiH osuđen zbog krivičnih djela koja su povezana s terorizmom.

“Od olakšavajućih okolnosti treba cijeniti što je priznao izvršenje djela u ranoj fazi postupka, čime je doprinio ekonomičnosti. Također, tokom istrage je pokazao izuzetnu suradnju”, dodao je tužilac i naveo da će kazna od dvije godine uticati u smislu generalne i specijalne prevencije.

Hodžićeva braniteljica Indira Karahodžić je rekla da je oružje samo zatečeno kod optuženog, jer od toga ništa nije korišteno niti je upotrijebljeno u neke druge svrhe, pošto je imao namjeru da ga odveze na uništenje.

“Sporazum je potpisan u ranoj fazi. Optuženi je izrazio kajanje i žaljenje zbog svega što se desilo. Spreman je da prihvati sankciju koja je sporazumo predviđena”, kazala je braniteljica.

Ona je dodala da je Hodžić mlađa osoba, otac dvoje malodobne djece, i zatražila od Suda da mu ukine pritvor, u kojem se nalazi šest mjeseci, što je ponovio i sam optuženi, ali je s druge strane Tužilaštvo zatražilo da se optuženom ova mjera produži.

Hodžića optužnica tereti da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza, u vozilu kojim je upravljao, držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa tzv. “zolju”, improvizovanu odskočnu minu, nekoliko ručnih bombi, preko 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, po kojem je 2016. osuđen na godinu zatvora.

Izricanje presude po sporazumu je zakazano za 21. maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije