Detalji velike akcije: Policija hapsi poznatog sarajevskog biznismena

5
Radiosarajevo.ba
Detalji velike akcije: Policija hapsi poznatog sarajevskog biznismena
Foto: SIPA / Ilustracija

Policija je jutros upala u kuću sarajevskog biznismena Zijada Blekića u okviru akcije Profit.

Ovu informaciju potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS rekavši da je Blekić jedan od osumnjičenih.

U toku je pretres i očekuje se njegovo hapšenje, prenosi Istraga.ba. Nalog je izdalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Na osnovu istog naloga policijske agencije od jutros pretresaju 30 lokacija na području Sarajeva, a pod istragom je ukupno 16 osoba. 

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao NLB Vradis.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010 godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh državljana. 

"Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora,“ navedeno je u izvještaju SIPA-e dostavljenom Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

Ranije je, u okviru ovog predmeta, bilo nekoliko pretresa. U oktobru prošle godine službenici SIPA-e, u akciji kodnog naziva Profit, blokirali su skoro više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i firmi koje se dovode u vezu s njima. 

Ukupmo se radilo o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičei vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića. 

NLB grupacija Ljubljana je 2007. godine započela proces izgradnje stambeno-poslovnog centra na Marijin Dvoru u Sarajevu, a zemljište za njegovu izgradnju, površine oko 16.000 m2, je kao posrednik trebala kupiti kompanija “Profin Invest”. 

Zemljište je kupljeno od kompanije “Unioninvest izgradnja objekata” Ibrahima Jusufranića, a prema nalazima iz istrage SIPA-e, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić iz “Profin Investa” su navodno obećali da će bez naknade prenijeti dijelove svojih uloga u “Profin Investu” na kompaniju “Žerjav” Ljubljana (50 posto) i “Vranica” (25 posto). Ti iznosi udjela nisu upisani u Registar, ali su 2008. godine poslužili kao osnov za dobijanje kredita za kupovinu zemljišta u iznosu od 41 milion KM. 

Zatim su Halilbegović i Mulahusić sa Jusufranićem kao direktorom firme “Unioninvest izgradnja objekata”, sudeći prema optužbama, zaključili ugovor o kupovini zemljišta na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor po cijeni od 31,6 miliona KM, iako je procijenjena vrijednost istog, navodno, iznosila 15 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije