Detalji pucnjave u Doboju: Tukao policajce pištoljem, pa oteo taksi i pobjegao

Radiosarajevo.ba
Detalji pucnjave u Doboju: Tukao policajce pištoljem, pa oteo taksi i pobjegao
Kao u filmovima, bjegunac Mustafa Hasanbašić iz Tešnja u petak je u dobojskom naselju Orašje pištoljem zapucao na dvojicu policajaca, a zatim se s njima fizički obračunao.

Naposlijetku pobjegao je te oteo taksi vozilo, kojim je izbjegao i policijsku zasjedu na mostu preko rijeke Bosne i umakao ka Maglaju.

Prema riječima očevidaca, Hasanbašić je, zajedno sa sugrađaninom Benjaminom Ćosovićem (22), bio u Orašju oko 12.08 i tu ih je zaustavila policija u kontroli, a spominje se da su kod sebe imali drogu. Vjerovatno zato što je i odranije na potjernici, Hasanbašić je znao šta ga čeka, pa je izvadio pištolj, te počeo da puca ka policajcima, koji su uzvratili vatru, s tim što ni na jednoj suprotstavljenoj strani nije bilo ranjenih, prenose Nezavisne novine.

Kada je pucnjava prestala, dvojica Tešnjaka fizički su napala policajce, tako da je jedan od policajaca u tom obračunu teže povrijeđen. Ipak, čuvari reda uspjeli su uhvatiti Ćosovića, ali ne i Hasanbašića, koji je pobjegao iz Raške ulice, gdje se okršaj dogodio.

Potom je nešto kasnije ušao u taksi, u kojem je bio i taksista, i kojim je počeo da bježi iz grada, ne mareći što se na mostu nalazi policijska patrola.

"Patrola policije bila je zaustavila golf u kojem su se nalazili neki momci, a on je naišao u taksi vozilu, i kada ja vidio policajce, zapucao je i na njih, a za to vrijeme je taksista iskočio iz auta. Bukvalno im je pobjegao ispred nosa", ispričao je očevidac ove drame, ne želeći da mu pominjemo ime.

Za bjeguncem su krenuli i pripadnici Specijalne jedinica MUP-a RS, koji su se mostom preko rijeke Bosne ka izlazu iz Doboja kretali starim putem ka Maglaju, preko prigradskih naselja Ševarlije i Pridjel. Doboj je u petak nadlijetao i helikopter.

Inače, nakon pucnjave, koja se dogodila oko podneva, u blizini stadiona NK Plane, policija je blokirala sve izlaze iz grada, a pojačano je i prisustvo federalne policije u naseljima Karuše i Mravići, na granici sa Dobojem.

Nezvanično, Hasanbašić je u prvom okršaju s policijom poslije pucnjave izašao iz vozila i pištoljem u glavu udario policajca. U obračun s policijom se uključio i Ćosović, koji je zatim uhapšen, dok je Hasanbašić još u bjekstvu. Zanimljivo je da je u dobojsku bolnicu "Sveti apostol Luka" prvo dovezen Ćosović u pratnji policije, te da su mu konstatovane lakše povrede glave, koje su hirurški zbrinute, ali je on zadržan na liječenju.

"Nakon te osobe došao je povrijeđeni policajac na službenoj dužnosti. Kod njega se radi o teškim tjelesnim povredama, koje su zbrinute u prijemnoj hirurškoj ambulanti. U pitanju je povreda šake i zuba", izjavio je Igor Nović, dežurni hirurg, te je dodao da će povrijeđeni policajac biti pušten na kućno liječenje.

Prema nepotvrđenim informacijama, Hasanbašić je policajca udario u lijevu jagodičnu kost, te mu polomio gornju vilicu i nanio mu povredu lijeve ruke.

Hafiza Hadžimujić, čija se kuća nalazi u blizini stadiona NK Plane, rekla je da obračun policije sa dvojicom muškaraca nije čula i da se iznenadila kada je na društvenim mrežama vidjela da je Doboj glavna vijest.

"Da je bila pucnjava saznala sam na Facebooku, svi dijele tu informaciju. Tek sam onda izašla iz kuće i vidjela policiju. Ne mogu da vjerujem da ništa nisam čula. Doduše, bio mi je upaljen i TV, muzika", priča Hadžimujićeva.

Iz MUP-a RS u petak je saopšteno da je slučaj napada na policajce okvalifikovan kao pokušaj teškog ubistva.

Objavljeno je u petak da je Hasanbašić odranije poznat policiji jer se već nalazio na potjernicama i izbjegavao odsluženje kazne. Navodi se da je osuđivan da je 1997. u Cirihu u Švajcarskoj ubio Italijana Đuzepea Sidu, mada to nije zvanično potvrđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije