Bračni par iz Tuzle više od godinu dana maloljetnike tjerao na prosjačenje

Radiosarajevo.ba
Bračni par iz Tuzle više od godinu dana maloljetnike tjerao na prosjačenje
MUP TK / Policija / Ilustracija
Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su u vremenu od januara prošle do marta ove godine počinili krivično djelo trgovina ljudima.

Postoji osnovana sumnja da je bračni par Ahmetović u periodu od januara prošle do marta ove godine petero djece maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina tjerao na prosjačenje.

"Osumnjičeni su konkretno da su od januara 2017. pa do marta ove godine, petero djece, uzrasta od sedam do 16 godina, tjerali da rade teške fizičke poslove i da prosjače. Djeca su predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 maraka dnevno", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske uvjete, vanjsku temperaturu i godišnje doba prevozili automobilom na različite lokacije.

"Najčešće prose u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tjerali su ih da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati. Često su ta djeca morala spavati vani",  istaknuo je Arnautović.

Ovakav način postupanja i iskorištavanja djece osudili su u nevladinim romskim udruženjima. 

"Lično osuđujem svakoga ko se tako ponaša i treba da bude kažnjen. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku treba više da se uključi u rješavanje pomenutih problema", istaknuo je predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić.

Djeca žrtve prosjačenja predate su u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije