Istraga / Blagajnica Doma penzionera u Banjoj Luci pronevjerila 24 hiljade KM

13. 03. 2018. u 16:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Blagajnica Doma penzionera u Banjoj Luci osumnjičena je da je nezakonito prisvojila oko 24 hiljade KM ove ustanove zbog čega je protiv nje već pokrenuta istraga.

Istragu sprovodi policijska uprava Banja Luka po naredbi banjalučkog Okružnog tužilaštva, a ona se tereti da je novac nezakonito prisvajala u toku prošle godine.

"Protiv S. S. sprovodi se istraga zbog krivičnih djela posluga i pronevjera. Tužilaštvu su protiv nje dostavljene dvije prijave zbog sumnje da je počinila krivična djela. Jedna je anonimna, a drugu prijavu podnio je Dom penzionera", kazali su u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Dodali su da je predmet protiv osumnjičene u fazi istrage zbog čega ne mogu dati više informacija, piše Glas Srpske.

U Policijskoj upravi Banja Luka su potvrdili da vode istragu u ovom slučaju, ali nisu otkrivali ime osumnjičene i druge detalje.

"Policijski službenici pod nadzorom Okružnog tužilaštva preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i svih okolnosti prijave. Zbog zaštite istrage nismo u mogućnosti iznositi više podataka", rekli su u policiji.

Nezvanično se saznaje da blagajnicu banjalučkog Doma penzionera sumnjiče da je od 1. januara do 13. decembra prošle godine u više navrata prisvajala novac od uplata korisnika i pazara.

Prema riječima izvora bliskog istrazi ovaj slučaj je otkriven kontrolom blagajne kada je utvrđeno da nije evidentirano 63 771 KM na karticama korisnika Doma. Tada je pokrenuta vanredna kontrola i disciplinski postupak protiv blagajnice.

"Vanrednim popisom od 13. decembra 2017. godine utvrđeno je da je Stupareva položila pazar u iznosu od 25 853 KM te je u ladici blagajne pronađeno 11 521 KM, u sefu još 6 400 KM. Takođe je utvrđen manjak od 4 019 KM po osnovu primljenih pazara na dan 13. decembar. Kada se sve to sagleda utvrđeno je da je blagajnica načinila ukupan manjak od 24 016 KM", kazao je izvor blizak istrazi.

Vanredna kontrola blagajne, kako se saznaje, bila je osnov Domu penzionera da tužilaštvu podnese dopunu krivične prijave protiv blagajnice. Izvor blizak istrazi je kazao da se blagajnica u disciplinskom postupku branila da joj je sve podmetnuto i da su blagajni pristup imala i druga lica, a ne samo ona.

Požalila se i da je vanredni popis urađen mimo zakona te da je vještak koji je pregledao dokumentaciju nije kontaktirao niti joj je uručena kopija vanrednog pregleda. Stuparevu su branile i kolege iz sindikalne organizacije u Domu koje su kako saznajemo kazali da smatraju da je njoj podmetnuto krivično djelo.

"Blagajnica je bila visoko pozicionirana u sindikalnoj organizaciji Doma te je imala status zaštićenog radnika. Ona je to zloupotrijebila kako bi prikrila svoje malverzacije", kazao je izvor Glasa Srpske.

U Domu penzionera Banja Luka su kazali da je Sanja Stupar suspendovana s posla i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

"Upoznati smo s istragom protiv blagajnce. O ovom slučaju i istrazi ne možemo dati više informacija", rekli su u banjalučkom Domu penzionera.

NEMA KOMENTARA