Bivšim specijalcima MUP-a RS i saučesniku 40 godina robije za krađu 617.000 maraka

Radiosarajevo.ba
Bivšim specijalcima MUP-a RS i saučesniku 40 godina robije za krađu 617.000 maraka
Foto: RAS Srbija / Tokom izricanja presude

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je danas bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije, prenosi Srpskainfo.com.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od deset i po godina, dok je Banda osuđen na nešto blažu kaznu od osam i po godina zatvora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih specijalaca bila je što su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, pa umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je pljačkali.

Presudom su obavezani da vrate 540.000 maraka, a to je dio ukradenog novca, od ukupno 617.000 KM, za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Jadranka Ivanović, advokat optuženih, izjavila je da je suđenje bilo nepravično.

“Uputićemo žalbu Vrhovnom sudu zbog grubog kršenja prava na pravično suđenje i kršenja zabrane preinačenja na gore, jer je upravo zahvaljujući žalbama optuženih sud nadomještao ranije presude”, navela je Ivanovićeva.

Okružni sud u Banjoj Luci je produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima.

Inače, optuženi su do danas premašili sve rekorde kada je u pitanju pritvor, jer su u njemu od od januara 2016.

Suđenje bivšim specijalcima MUP RS ostat će upamćeno i kao jedno od najdužih postupaka od reforme pravosuđa u RS. Naime, današnja presuda je ujedno bila treća osuđujuća presuda za bivše specijalce koju je od 2017. objavio banjalučki Okružni sud.

Prva presuda optuženima bila je u maju 2017, kada su Malić i saučesnici zbog istog krivičnog djela osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda bio osuđen na 9 godina.

Nakon žalbi advokata odbrane, Vrhovni sud RS je u februaru 2018. ukinuo te presude i suđenje vratio na početak. U ponovljenom postupku optuženima je “skinuto” po pola godine od ranije izrečenih kazni, ali ni taj postupak nije bio po odredbama ZKP, pa je Vrhovni sud RS u septembru prošle godine ponovo ukinuo presude i ovog puta naredio novom sudskom vijeću da sprovede čitav postupak od početka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije