Apsolutni rekorder BiH u 2017. godini: Vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi

Radiosarajevo.ba
Apsolutni rekorder BiH u 2017. godini: Vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi
FOTO: Screenshot / Alkotest
Tokom 2017. godine na cestama u Bosni i Hercegovini zabilježeni su nevjerovatni rekordi kada je riječ o alkoholiziranim vozačima, prebrzoj vožnji i drugim saobraćajnim prekršajima.

Kako je navedeno iz Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske, rekorder 2017. godine bio je jedan od vozača iz Bijeljine kod kojeg je zabilježena najveća koncentracija alkohola u krvi od nevjerovatnih 5,3 promila. Uz njega, rekorder je bio i vozač s područja općine Donji Žabar, kojeg je "snimio" radar prilikom vožnje od čak 190 kilometara na sat, prenose Nezavisne novine.

“Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmjerena je u Banjoj Luci”, istaknuli su iz MUP-a RS-a.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS-a i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Banja Luka, kazala je da bi kod prosječne osobe sa ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a vjerovatno i smrt.

“Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola”, pojasnila je Zivlak-Radulovićeva.

I Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, kazao je da bi sa tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće”, istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do slijetanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda. Istaknuo je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost.

“Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gdje bi trijezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti”, upozorio je Radović.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca. Nadležni upozoravaju vozače da ne sjedaju za volan u pijanom stanju, te da svi poštuju sve znakove i uslove na putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije