Aničić: Tužilaštvo do daljnjeg neće davati izjave o slučaju Lane Bijedić

Radiosarajevo.ba
Aničić: Tužilaštvo do daljnjeg neće davati izjave o slučaju Lane Bijedić
Foto: Facebook / Lana Bijedić

Kantonalni tužilac Zapadnohercegovačkog kantona Josip Aničić saopćio je kako Kantonalno tužilaštvo do okončanja istrage oko smrti Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.
 
Aničić se oglasio saopćenjem za javnost nakon što su mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o "padu s velike visine", što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubistvo te djevojke, dok se Tužiteljstvo bavilo istragom ubistva.

Preokret u istrazi: Lana Bijedić izvršila samoubistvo?!

Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužitelj Aničić "beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubistvo", Aničić je poručio kako neko "ima cilj obeshrabriti tužioce u daljem zakonitom postupanju i provođenju istrage".

"Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužikačke odluke kada će javnost zasigurno tačno i objektivno biti obaviještena od strane Tužilaštva", navodi se u Aničićevom saopćenju.

Na sastanku održanom 12. februara 2020. godine u prostorijama MUP-a ZHK sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužioci Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode kako je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku kazala kako je Aničić još u novembru bio upoznat s forenzičkim analizama Johna Clarka.

Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu, kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u oktobru prošle godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubistvu.

Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a oko istrage je bilo niz kontroverzi s obzirom na to da su mnogi detalji "procurili" u medije.

Slučaj do sada nije rasvijetljen.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije