Amel Sejfović i drugi: Najavljeni novi svjedoci, DNK vještačenje, nastavak u februaru

N. Ka.
Amel Sejfović i drugi: Najavljeni novi svjedoci, DNK vještačenje, nastavak u februaru
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Današnje ročište Amelu Sejfoviću u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu odgođeno je, a nastavak je zakazan za 5. februar 2020. godine.

Odbrana Amela Sejfovića je uložila prigovor na prošlom ročištu da im nije odobren uvid u određne spise.

Sud je naložio Kantonalnom tužilaštvu da provjeri da li se traženi dokazi još uvijek tretiraju kao povjerljivi, te da u roku od tri dana utvrdi da li će isti biti dostupni odbrani i da obrazloži svoju odluku.

Na prošlom saslušanju nije se pojavio svjedok Dževad Hazić, a sud je utvrdio da postoji više lica sa ovim imenom i prezimenom te su od odbrane zatražili da im dostave lokaciju ili neke druge informacije koje im mogu pomoći da se ova osoba identificira i locira.

Na današnjem ročistu trebali Amel Sejfović i drugi su trebali biti saslušani, ali je odbrana tražila da se njihovo saslušanje prolongira dok Tužilaštvo ne dostavi dokaze koje su tražili. Što je sud odobrio, advokati drugih optuženih su također tražili da se odgodi i njihovo svjedočenje dok se ne sasluša prvoooptuženi Amel Sejfović.

Tužilaštvo je dostavilo sudu DNK vještačenje i nalaza tjelesnog pregleda, a odbrana Sejfovića nije se mogla odmah izjasniti o ovom, pa su najavili da će se izjasniti do narednog ročišta.

Nalazi DNK vještačenja i naredba za tjelesni pregled koji su danas dostavljeni sudu su iz istrage pljačke banke za koju je Sejfović već osuđen na 14 godina i šest mjeseci, a kako saznajemo odbrana prvooptuženo gse ne slaže da se isti nalazi ponovo koriste.

Za naredno saslušanje odbrana optuženog Amira Ibrahimija najavila je tri svjedoka.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije