Akcija "Zadruga": Privedeno 15 osoba, a dvije zadržane u pritvoru

E. H.
Akcija "Zadruga": Privedeno 15 osoba, a dvije zadržane u pritvoru
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Tokom srijede, u nastavku policijske akcije "Zadruga, na području Kantona Sarajevo uhapšeno je čak 15 osoba, od kojih su dvije zadržane u pritvoru.

U pritvoru su zadržani Omar Lačević iz Sikra Security-a i Gabrijel Delić iz Delinga, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Ove osobe sumnjiče se za krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca, te bi tokom dana trebale biti predate u nadležnost Tužilaštva KS-a.

Ostalih 13 osoba puštene su na slobodu, nakon saslušanja.

Podsjećamo, jučer su izvršeni pretresi na 12 lokacija, a akcija se nastavlja, a akcija je započeta krajem januara i prvobitno je uhapšeno 12 osoba. Za njih devet je određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužilaštvo, bračni par Đelić registrovao je agencije za posredovanje u zapošljavanju "Eslider" i "Leading" (radila do septembra 2016. godine) u okviru kojih su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koje su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM te oštetili budžet za blizu 30 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije